Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Friderik II. Celjski in Veronika Deseniška

Objavljeno: Ponedeljek, 08.04.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Friderik II. Celjski in Veronika Deseniška

Predstavitvi je sledilo še podpisovanje Franca Kralja, avtorja zgodovinske pripovedi o Frideriku II. in Veroniki Deseniški.

V Knjižnici Sevnica je na ogled zanimiva razstava o najbolj znani celjski plemiški družini, ki je imela v lasti tudi grad v Krškem, na katerem je po poroki z Elizabeto Frankopansko živel Friderik II. Celjski.

Razstava je plod dolgoletnih raziskovanj zgodovinarja in geografa Franca Kralja, ki je na podlagi zgodovinskih dejstev napisal  knjigo z naslovom Friderik II. Celjski in Veronika Deseniška. Vsebino knjižnega dela je predstavil pretekli četrtek v sevniški knjižnici in pred obiskovalkami ter obiskovalci odstiral tragično ljubezensko zgodbo, staro okoli šeststo let. Z njo pisec popelje na grad Žovnek pri Braslovčah, od koder izvirajo grofje Celjski, za katere je dejal, da so bili v resnici knezi z zelo močnim vplivom. Del dogajanja se odvija tudi na gradu Planina pri Sevnici in v Krškem ter v samostanu Jurklošter v občini Laško. V slikovito pripoved je ujel čas, ki ga je zaznamovala ljubezen, nedovoljena poroka in umor.

Friderik II. Celjski, rojen leta 1379, je bil najstarejši sin celjskega grofa Hermana II., ki mu je bilo namenjeno nadaljevanje žovneško-celjskega rodu. Po smrti prve žene se je zaljubil v ženino družico Veroniko. Dekle, ki je bilo rojeno v vasi Desenić ali v njeni okolici v Hrvaškem Zagorju, je bila plemiškega rodu, a v hierarhiji nižjega od Friderikovega, zato ni bila primerna za celjskega plemiča, ki se je zaljubil v prikupno mladenko. Ljubezen med Friderikom in Veroniko je bila tako zelo močna, da se je Celjan skrivaj poročil s svojo ljubljeno, a žal se njuna zgodba konča tragično – Friderika oče zapre v temno celico v stolpu na celjskem gradu, Veroniko po naročilu Hermana II. umorijo.

Zgodba je doslej doživela že številne zapise v povestih, romanih, dramah, uprizorjena je bila tudi kot opera in muzikal, a delo Franca Kralja je prvo s celovitim prikazom zgodovinskih dejstev. Avtor je tudi predsednik Kulturno zgodovinskega društva Žovnek Braslovče, ki se trudi z obnovo gradu Žovnek, od koder izvira rodbina Celjskih.

S. R.


 
« Nazaj na seznam
»