Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Gledališka predstava Otok

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Gledališka predstava Otok Včeraj zvečer se je v okviru festivala Sevniško grajsko poletje 2009 v dvorani Alberta Felicijana na sevniškem gradu odvijala gledališka predstava Otok v izvedbi kulturnega društva K iz Žirovnice na Gorenjskem, kjer se je pred več kot stotimi leti rodil literarni teoretik Matija Čop, najboljši prijatelj pesnika Franceta Prešerna.

Scena za uprizoritev gledališke igre je bila preprosta - predstavljala je jetniško celico v zaporu na nekem otoku. V celici številka 57 sta dneve dolge zaporne kazni preživljali jetnici, Riba (Tanja Kramar) in Majca (Maja Šorn). Med jetnicama, ki sta si krajšali dolge dneve in noči tudi s tem, da sta se pripravljali na uprizoritev odlomka iz starogrške tragedije Antigona, se je stkala posebna vez. Kako močna je bila ta vez, se pokaže ob nepričakovani novici, da so Majci skrajšali zaporno kazen in bo čez tri mesece svobodna! Majca, ki je ves čas močno koprnela po svobodi, spozna, da je našla v Ribi nenadomestljivo in dragoceno prijateljico ...

Obe mladi, neprofesionalni igralki je maloštevilno občinstvo nagradilo z močnim aplavzom tudi za njuno prekrasno interpretacijo odlomka iz tragedije Antigona starogrškega dramatika Sofokleja.

S.R.

« Nazaj na seznam
»