Časopis za pokrajino Posavje
29.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Gledališka predstava Romeo in Julija, izginotje Silvijine tablice

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Gledališka predstava Romeo in Julija, izginotje Silvijine tablice

V Domu kulture Radeče se je z gledališko predstavo "Romeo in Julija, izginotje Silvijine tablice", ki je bila premierno izvedena na odrskih deskah v začetku letošnjega marca, predstavila gledališka skupina Mačkoni.

Pod imenom Mačkoni se skriva 12 nadebudnih mladih igralcev, starih od 12 do 15 let, najmlajši Mačkon pa šteje komaj 7 let. Skupaj se zabavajo in ustvarjajo pod vodstvom Natalije Novak in Brigite Bedek. Znani so po tem, da se predstav lotevajo z veliko vnemo in jih vedno izvedejo po najboljših močeh.

"V gledališču se družimo že tri leta, ime pa smo dobili, kot je v navadi, po naši prvi predstavi Jacoba in Wilhelma Grimm, v priredbi Klemna Nikoliča in Brigite Bedek, "Obuti maček", s katero smo sodelovali na otroškem abonmaju v Radečah in Območnem tekmovanju gledaliških skupin v Radečah. Drugo leto smo ustvarili predstavo Astrid Lindgren v priredbi Brigite Bedek. Uprizorili smo "Ronja, razbojniška hči", s katero smo sodelovali na otroškem abonmaju v Radečah in Laškem ter na Območnem tekmovanju gledaliških skupin v Radečah," sta zapisali v uvodnem delu sporočila mentorici gledališke skupine.

"Letos smo se odločili, da se bomo predstave lotili malo drugače. Na željo otrok je Klemen Nikolič napisal scenarij po znani tragediji Williema Shakespearja, ki nosi naslov Romeo in Julija, vendar malo drugače, z naslovom "Romeo in Julija, izginotje Silvijine tablice". Igra je prikazana kot en delavni dan gledališke skupine. Na enem delu odra Teatralci vadijo igro Romeo in Julija, a da igra ne bi bila preveč enostavna, imajo vsi igralci zamenjane vloge, fanje igrajo ženske vloge, dekleta pa moške vloge. Medtem pa se v garderobi (druga polovica odra) dogajajo zelo nenavadne in misteriozne stvari. Izgine namreč Silvijina nova tablica, katere izginotje preiskuje celo največja navdušenka nad televizijskimi detektivkami, Patricija, vendar te skrivnosti ne zna razvozlati. Osumljeni so prav vsi, tudi mali Maksimilijan, ki vsake toliko časa pobegne z vaj pevskega zbora v zgornjem nadstropju in ponagaja igralcem" sta nadaljevali v sporočilu Natalija Novak in Brigita Bedek, ki sta še dodala, da z omenjeno igro že sodelujejo v mladinskem abonmaju v Radečah, sodelovali pa bodo tudi na Območnem tekmovanju gledaliških skupin v Radečah, na Gledališkem dnevu 2015, ki se bo odvijal 28. marca v domu kulture kulture v Radečah.

Mentorici sta zaključili: "V prihodnje načrtujemo več ponovitev predstave Romeo in Julija, izginotje Silvijine tablice in upamo na čim boljšo uvrstitev na območnem tekmovanju gledaliških skupin. In ker smo ugotovili, da so naši igralci že čisto preveliki za pravljice, smo se odločili, da bomo v prihodnje nadaljevali z zanimivimi in 'drugačnimi' predstavami."

S. R.

« Nazaj na seznam