Časopis za pokrajino Posavje
4.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Grafike Polone Medved v MC Brežice

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Grafike Polone Medved v MC Brežice

V Klubu MCB je na ogled prva samostojna razstava „Prostor telesa“ domače likovne pedagoginje Polone Medved. Pripravila je razstavo grafik v dveh tehnikah; kolagrafiji in jedkanicah.

„Grafika se nanaša na umetnost reproduciranja s tiskom. Ustvarjalni proces se začne z idejo, udejanji v skici in šele nato se skica prenese na ploščo, ki po številnih fazah postane matrica.

Že naslov razstave – PROSTOR TELESA pove, da predmetnost, ki se pojavlja na grafikah izhajajo iz forme človeškega telesa,“ pravi umetnica, vendar v svojih delih poskuša prerasti zgolj posnemanje predmetnosti, dodaja jim dimenzijo psihične vsebine.V umetnostno zgodovinskem kontekstu svoje ustvarjanje povezuje z umetnostjo 50-ih let prejšnjega stoletja – abstraktnim ekspresionizmom. Le-ta poudarja izrazito samosvoje ustvarjanje in dopušča namerne slučajnosti, kot duhovno, ki se pojavlja v samem ustvarjalnem procesu.

 

 

Polona je rojena 1985 v Brežicah. Leta 2004 je končala umetniško gimnazijo –

likovno smer v Ljubljani in leta 2008 diplomirala na ljubljanski Pedagoški fakulteti, likovna pedagogika iz slikarstva pri prof. Zdenku Huzjanu.

S.V.

 

 

« Nazaj na seznam