Časopis za pokrajino Posavje
27.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Gretin greh je bila iskrena ljubezen

Objavljeno: Nedelja, 13.06.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Gretin greh, roman, predstavitev (78)

Urška Klakočar Zupančič z očetom in materjo, ki sta bila prva ocenjevalca njenega pripovednega dela.

V minulem sredinem poznem popoldnevu je potekala pod košato bukvijo v grajskem parku na sevniškem gradu predstavitev knjižnega prvenca Urške Klakočar Zupančič, ki z družino živi v Ljubljani, a pot jo pogosto pripelje v Sevnico, kjer je odraščala in kjer ima starše ter prijatelje.

O njenem prvem knjižnem delu, o vsebini romana, ki ga je naslovila Gretin greh, se je pogovarjal Sinjo Jezernik v vlogi barona Moscona, saj avtorica dogajanje v romanu postavi v njej znano in ljubo okolje – na sevniški grad, kjer je pred stoletji živel z družino resnični grof Inocenc Moscon.

Gretin greh, roman, predstavitev (30)

Avtorica zgodovinskega romana Gretin greh v družbi grofa Moscona, lika, ki ga na sevniškem gradu upodablja Sinjo Jezernik, ter s sodnim grajskim tribunalom v ozadju.

V času svojega odraščanja je danes 43-letna Urška Klakočar Zupančič rada preživljala proste trenutke na sevniškem gradu in njegovi okolici – tudi v iskanju skritega rova, ki naj povezoval gornji grajski kompleks s spodnjim v starem mestnem jedru. Takratna raziskovanja in zanimanje za preteklost so bila tako vabljiva, da si je z lahkoto predstavljala, kako bo raziskovala grobnice v Egiptu ali proučevala starodavne spise v Rimu, a ko je prišel čas odločitve, se je odločila za pravno fakulteto, kjer je magistrirala iz zgodovine prava.

GRETO JE LJUBEZEN VODILA NA GRMADO

Gretin greh, roman, predstavitev (49)

Med obiskovalkami in obiskovalci prireditve je bila tudi Nataša Pirc Musar, ki je prijateljico spodbudila k izdaji knjižnega prvenca.

V letošnjem aprilu je izdala svoj prvi roman, v katerem dogajanje spretno poveže s časom, v katerem so potekali boji med katoliki in protestanti, ko so ljudje verjeli v čarovnice in jih sežigali na grmadi (iz zgodovinskih zapisov je mogoče razbrati, da so zadnjo čarovnico na slovenskih tleh zažgali na grmadi v Krškem). Osrednji lik v prvoosebni pripovedi je Greta Weber, lepa in pametna mladenka neplemiškega rodu, ki se zaljubi v viteza Johanna Savinška, ko je bil le-ta z ženo, baronico Herberstein, gost barona Moscona na sevniškem gradu. Med Greto, ki je imela enako rada konje kot Johann, vzplamti močan ogenj strasti, ljubezen ju popolnoma prevzame, a zveza med plemičem in tlačanko se ne končna srečno – Greta zaključi svojo življenjsko pot na grmadi …

»Z likom Grete in samo vsebino romana sem želela povedati, da nikoli ne jemljimo dobrih stvari, ki jih imamo, kot je na primer svoboda, za samoumevne,« je med drugim v pogovoru izpostavila avtorica, ki je roman napisala v želji, da bi se iz njega morda česa tudi naučili ali pa osvežili védenje o preteklih časih, ki so tlakovali pot sodobnemu času, v katerem je ena temeljnih pravic svoboda in varnost.

Zanimiv in prijeten del predstavitve romana so bili tudi sevniški graščaki s soprogami, ki so imeli vlogo sodnega tribunala. Ta je po zaključenem pogovoru odločil, da roman Gretin greh ne bo končal v ognju, kot se je to zgodilo s protestantskimi knjigami v obdobju protireformacije; da Urška Klakočar Zupančič ni čarovnica in da lahko svobodno odide.

S PREDSTAVITVIJO ZGODOVINSKEGA ROMANA ZAČETEK SEVNIŠKEGA GRAJSKEGA POLETJA

Predstavitev knjige in ob tem še kratek oris življenjske poti avtorice zgodovinskega romanu, ki bi mu lahko sledila tudi dramska uprizoritev ali pa uresničitev ideje o ureditvi mučilnice v enem izmed grajskih stolpov v okviru projekta Po Gretinih poteh, je bil uvod v začetek prireditev pod imenom Sevniško grajsko poletje, o katerem je v uvodu spregovorila direktorica KŠTM Mojca Pernovšek, romanu pa je zaželel srečno pot med bralke in bralce podžupan Janez Kukec. Z zbranimi so mnenje o vsebini knjige delili predstavnica brežiške založbe Primus Nataša Kalin, Urškina prijateljica Nataša Pirc Musar in prof. dr. Dragan Petrovec.

S. R.


 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

10.04.2019 | Redakcija

Zdravi in negovani zobje

14.05.2020 | Redakcija

Popotovanje v knjižni barok