Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Gunijevi Utrinki s Sinjega vrha

Objavljeno: Ponedeljek, 14.05.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
razstava Guni Fabjancic (13)

Avtor razstave Guni Fabjančič z obiskovalci

V petek, 11. maja, smo se na povabilo Gunija Fabjančiča in Likovne sekcije Svobode Brestanica zbrali v prostorih nekdanje banke v Brestanici na odprtje Gunijeve samostojne razstave z naslovom Utrinki s Sinjega vrha. V lanskem juliju se je udeležil likovne delavnice Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino.

Namenjena je bila ljubiteljskim ustvarjalcem, ki so pod vodstvom akademskega slikarja, pedagoga in avtorja likovnih priročnikov Toneta Račkija spoznavali osnove risanja s senčenjem - kako s senčenjem oblikovati oglate, okrogle, oble predmete, pri čemer senčenje ne smemo razumeti kot risanje senc, ampak kot oblikovanje volumna - plastičnosti narisanih predmetov in kako nakazati različne materiale in teksture površin.

Naš Guni se je pred 20 leti udeležil že treh njegovih delavnic v Ljubljani in Rogaški Slatini in na njih spoznaval barvno kompozicijo, veščino risanja in problematiko predstavljanja človeške figure. Tudi tokrat je bil Guni z delavnico zelo zadovoljen, posebno ga je zopet navdušil mentor. “Kot predavatelja ga spoštujem,"je povedal, "ker je edini, ki pojasni problem, te usmerja in ti daje napotke, s katerimi prideš do rezultata.”

S sten razstave nas pozdravljajo skice, ki so nastale po mentorjevih navodilih. V osredju pa je majica z mentorjevo podobo in podpisi soudeležencev kolonije, dokaz Gunijeve domiselnosti. Guniju Fabjančiču je bilo likovno ustvarjanje podarjeno v genih. Že kot drugošolcu je njegova slika bila razobešena v razstavnem prostoru na gradu in to je bila njegova vstopnica med likovne entuziaste kluba KLIK Krško, v katerem so ljubiteljski likovniki ustvarjali pod mentorstvom akademskega kiparja Vladimira Štovička, njegove hčerke Vladke in po usmerjanju profesorja Zorana Didka. Takrat so se likovno kalila znana imena - Rafael Andlovic, Majda in Milan Dvoršak, Slavica Jesenko, Oton Mikulič, Viktor Zemljak, Slavko Cerjak, Tone Železnik, Stane Fabjančič in kot najmlajši, komaj 8-letni Guni Fabjančič, ki je ob njih dobival prve mladostne ustvarjalne pobude. Nato je sodelovanje nadaljeval v Likovnem društvu Krško OKO in v brestaniški likovni sekciji.

Guni je končal Poklicno grafično šolo kot kartonažer in se zaposlil najprej v Celulozi, nato pa v TES-u, sedanjem Ds. Smith, kjer opravlja delo tehnologa. Njegovo ustvarjalno področje je pestro in raznovrstno. Ustvaril je mnoge lične scene za razne igre, prireditve, koncerte; za resna praznovanja, za šaljivega pusta ali pravljični otroški svet Pri delu je neverjetno iznajdljiv, spreten, ustvarjalen, če ne gre tako, mora pa drugače. Je vsestranski ustvarjalec, ki začuti željo naročnika, mu zna ustreči, zato je o njegovih sposobnostih šel glas tudi preko meja občine. Po svetu hodi z odprtimi očmi, vidi lepoto v naravi, v prepletu vej, valovitosti pokrajine , v kamnu, ki ga je izklesala narava v različne podobe in obraze, če jih znaš le prav pogledati.

Svojo prvo samostojno razstavo je imel pred 21. leti na gradu Rajhenburg z zgovornim naslovom IDEJA DELA ČUDEŽE. Hvaležen je svojemu podjetju, ker mu je bilo in je še v veliko oporo, pravi, da so kar njegovi sponzorji. Sodeloval je na mnogih skupinskih razstavah v organizaciji likovne sekcije naše Svobode, pa društva OKO in še kje. Leta 2008 je sodeloval na Svobodini razstavi na gradu z naslovom NARAVA KOT USTVARJALKA. Predstavili smo kamne, kristale, fosile, čudovito oblikovane korenine, veje… Guni je razstavo obogatil tudi s fotografijami kamnov, ki so predstavljali razne obraze in bili kot kipi iz pradavnine. Kamen iz zidanice, ki je imen vklesan obraz kot bi bila očetova karikatura, je podaril očetu Stanetu za njegov 80. rojstni dan. Sicer pa je oče Stane še kako povezan z njegovim delom, bil mu je učitelj, mentor in spodbujevalec hkrati.

Vsi, ki uživamo ob njegovih stvaritvah, smo mu hvaležni za velikodušno pomoč, veseli njegove ustvarjalnosti, uspešnosti. Iz srca mu želimo, da bi uresničil svoje načrte, ki jih snuje za 50-letnico svojega risanja v letu 2020. Naj želje postanejo resničnost, da v njej najde notranjo potešitev in zadovoljstvo. Sam pravi: "Delati moraš veliko, da si stalno prisoten". Mi pa dodajamo, da zato, ker ga potrebujemo in želimo.

Odprtje so popestrili tenorist Marko Železnik, Klara Drstvenšek s flavto in njen ati Roman s harmoniko.

Čeprav je bil dogodek dobro obiskan, vendar niso mogli priti vsi, zato Guni vabi na ponovno snidenje na razstavi ta četrtek, 17. maja, ob 18. uri. Skupaj z "nočnim vinarjem" Markom Fabjančičem vabita na ogled in prijetno druženje.

Margareta Marjetič, foto: Matjaž Marjetič
« Nazaj na seznam
»