Časopis za pokrajino Posavje
23.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Harmonija nasprotij v brežiški Rosci

Objavljeno: Četrtek, 14.10.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Harmonija nasprotij 3
V torek, 12. 10., smo člani Likovnega društva Brežice v Kavarni Rosca v Brežicah postavili na ogled slikarsko razstavo Harmonija nasprotij. Razstavljena dela so nastala na Likovni koloniji DLB 2021, likovniki pa smo ustvarjali pod mentorstvom akademske slikarke Mojce Lampe Kajtna. V sklopu navedene razstave so na ogled dela, ki so jih ustvarili Marija Kukovica, Alenka Venišnik, Jože Šterk in Antonija Žener.

Mojca Lampe Kajtna je ob tem povedala: "Ali veste, da vsak radikalni poseg nujno kliče po svojem nasprotju? Nek pojem ali pojav lahko takoj izzove svoj protipojem ali pojav: svetlo – temno,  majhno - veliko, debelo – tanko, statično – dinamično, toplo – hladno, ravno - ukrivljeno ... Kontrast je življenjska sila v naravi in umetnosti. Dobro – zlo, življenje -smrt, duh - materija, red – nered so večne teme v življenju in umetnosti. S pomočjo kontrastov postanejo pojmi in stvari jasnejši, zanimivejši. Kontrast je lahko šibak ali pa močan, diametralen.

Harmonija nasprotij 2
Popolna nasprotja: svetlo – temno, črno – belo, navpično – vodoravno, organsko – anorgansko, malo – veliko ipd. se med seboj dopolnjujejo in poudarjajo. Ko na belo platno naslikamo prvo potezo, se vzpostavi kontrast med belo ploskvijo in potezo. Risba na belem poudarja belino ploskve, belina platna poudarja temnino in ostrino poteze. Rdeča ob zeleni dopolnjuje in poudarja zeleno in obratno. Nasprotja, kontrasti vnašajo dinamiko v umetnost. Dinamična napetost in vizualni konflikt oživi kompozicijo, jo naredi zanimivejšo in privlačnejšo za naš pogled. Likovna kompozicija lahko vsebuje različno število kontrastov odvisno od temperamenta ustvarjalca in njegovega namena. Nastale kompozicije so izgrajene na način iskanja napetosti in dinamike nasprotij, ki se med seboj poudarjajo in na koncu uravnotežijo celotno kompozicijo. Gre za dinamična ravnotežja."

Vir in foto: Zlatka Vučinić,
predsednica Društva likovnikov Brežice
 
« Nazaj na seznam
»