Časopis za pokrajino Posavje
22.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Harmonikar Tadej Kopinč navdušil že na predmaturitetnem koncertu

Objavljeno: Torek, 30.04.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Harmonikar Tadej Kopinč navdušil že na predmaturitetnem koncertu

Tadej Kopinč med izvajanjem programa na predmaturitetnem koncertu

V dvorani Glasbene šole Brežice je v ponedeljek dijak 4. letnika Konservatorija za glasbo in balet Maribor Tadej Kopinč, sicer doma z Velikega Obreža, na predmaturitetnem koncertu dokazal, da ni popolnoma nikakršnih dvomov, da ne bi suvereno izvedel svojega programa tudi čez dva tedna na maturitetnem nastopu in nato še na sprejemnih izpitih za glasbeno akademijo.

Približno 50-minutni program je izvedel profesionalno, brez kakršne koli napake, kar so na koncu z bučnim aplavzom nagradili njegovi družinski člani, prijatelji in znanci, ki so ga prišli poslušat. Po besedah ravnatelja GŠ Brežice mag. Daniela Ivše je Tadej izvajal tako po težavnosti kot fizično zelo zahteven program, ki je sestavljen iz petih skladb: Francoska suita št. 2 Johanna Sebastiana Bacha, Mala suita za harmoniko Vitje Avsca, Etude Op. 72 št. 2 g-mol Moritza Moszkowskega, Sonata F-dur Franza Josepha Haydna ter Partita št. 1 Vladislava Zolotaryova.

Harmonikar Tadej Kopinč navdušil že na predmaturitetnem koncertu

Tadej s svojima nekdanjima mentorjema Urošem Polancem in mag. Danielom Ivšo

Tadej, rojen leta 2000 v Brežicah, je svoje prve korake v glasbi naredil pri sedmih letih v GŠ Brežice. Pet let se je učil harmoniko pri prof. Danielu Ivši, nato pa še tri leta pri prof. Urošu Polancu. V 7. razredu nižje glasbene šole je klavirsko harmoniko zamenjal za gumbno harmoniko. Zdaj zaključuje konservatorij pri prof. Slavku Magdiću, ki je tudi pripravil točke Tadejevega programa. Kot solist in član komornih sestavov in orkestrov ima za sabo že vrsto nastopov in tekmovanj po Sloveniji, Hrvaški in Slovaški. Leta 2017 je na slovenskem tekmovanju mladih glasbenikov TEMSIG v Tržiču osvojil srebrno priznanje. Leta 2018 je na 13. mednarodnem srečanju harmonikarjev Pannoni Accordion prav tako osvojil srebrno priznanje. Je tudi član harmonikarskih orkestrov Konservatorija za glasbo in balet Maribor, GŠ Brežice in GŠ Sevnica. Kot je še omenil Ivša, se je Tadej že zelo zgodaj vključil v harmonikarski orkester GŠ Brežice in se vedno odzval povabilu na nastope brežiške in sevniške glasbene šole. "V Brežicah dobivamo novega mladega, perspektivnega glasbenika," je poudaril ravnatelj GŠ Brežice in dodal, da se je šlo do zdaj iz njihove šole mogoče samo štiri ali pet učencev učit igranje harmonike na konservatorij.

Tadej je na koncu prejel veliko pohval in čestitk za brezhiben nastop pa tudi iskrenih želja po uspešnem nastopu na maturi in sprejemnih izpitih.

R. R.
« Nazaj na seznam
»