Časopis za pokrajino Posavje
18.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Irenina Zgodba o lisici

Objavljeno: Sobota, 28.09.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Irena Amersek, Zgodba o lisici  (17)

Besedna ustvarjalka Irena Ameršek se je zahvalila vsem, ki so ji omogočili izid knjige, ter obiskovalkam in obiskovalcem, ki so prišli v deževnem popoldnevu na predstavitev njenega knjižnega prvenca.

Minuli ponedeljek je v Knjižnici Sevnica predstavila svoj knjižni prvenec domačinka Irena Ameršek. Knjiga z naslovom Zgodba o lisici je namenjena mlajšim bralcem, a zagotovo bodo po njej posegli tudi starejši, saj prinaša kar nekaj življenjskih modrosti.

Irena Amersek, Zgodba o lisici  (2)

V prostorih Knjižnice Sevnica so na ogled ilustracije, ki krasijo knjigo Zgodba o lisici.

Vsebino knjige, ki ima sedem kratkih zgodb in skupaj tvorijo zanimivo celoto, je avtorica odkrivala v pogovoru z bibliotekarko Alenko Žabkar. Slednja se je ustavila tudi ob prekrasnih ilustracijah, ki so delo besedne ustvarjalke. »Da bom kdaj v rokah držala knjigo, ki jo bom sama napisala in ilustrirala, se mi ni zdelo mogoče niti v sanjah. A prijateljica mi je dejala, ko sem ji pokazala osnutek zgodb, da dobro pišem in vse se je začelo odvijati v pravo smer,« je pojasnjevala Irena Ameršek, za katero ima njeno prvo knjižno delo še posebej veliko vrednost, saj je v njej upodobila tudi svojo psičko Zojo in očetove roke. Osrednji literarni lik v zgodbi je radovedna, pogumna, iznajdljiva in odločna lisica, ki v zaključnem delu pripovedi najde srečo v osrčju Triglavskega narodnega parka s svojim lisjakom.

Predstavitev besednega in slikovnega bogastva v knjigi Zgodba o lisici je dodatno obogatil nastop štirih flavtistk GŠ Sevnica iz razreda učitejice Ane Mlakar. Nastopile so Zala Plazar, Žanin Cesar, Ivana Sešlar in Neža Ganc. Sodelujočim se je za nastop zahvalila direktorica knjižnice Anita Šiško in povabila tudi k ogledu razstave ilustracij Irene Ameršek, ki krasijo poleg knjižničnih prostorov tudi omenjeno knjižno delo.

S. R.
« Nazaj na seznam