Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Življenje Slovencev v povojnih begunskih taboriščih na Koroškem

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Življenje Slovencev v povojnih begunskih taboriščih na Koroškem Včeraj zvečer je potekala v prostorih sevniškega župnišča otvoritev razstave dela arhivskih fotografij o življenju Slovencev v povojnih begunskih taboriščih na Koroškem, kamor so se nekateri zatekli pred 64 leti. Takratna povojna oblast je namreč ogrožala življenja predvsem tistih, ki so želeli tudi po zaključku 2. svetovne vojne živeti po slovenskih in krščanskih vrednotah. Ti ljudje so našli zatočišče v koroških begunskih taboriščih, kjer so takoj uredili svoje vrtce in osnovne šole, imeli so tudi svojo begunsko gimnazijo, športne, kulturne in politične organizacije, nadaljevali so z obrtništvom, z bogoslužjem idr. Na razstavljenih fotografijah so predvsem izseki iz življenja v dveh begunskih taboriščih - v Linzu in Spittalu na Dravi.

»Slovenski begunci so v skrajno nemogočih razmerah ustvarili skupnost, ki je slonela na tako visokih strokovnih, socialnih in kulturnih vrednotah, da so postala njihova taborišča zgled za južno Avstrijo,« je na otvoritvi dejal ravnatelj Rafaelove družbe Janez Rihar. O gostujoči razstavi, ki jo je v sodelovanju s sevniškim župnijskim uradom pripravila Rafaelova družba, je spregovoril tudi sevniški župnik Vinko Štrucelj. Dejal je, da naj bi razstava odprla neko širino, nov pogled na dogodke, ki so del slovenske preteklosti.

V kratkem kulturnem programu ob otvoritvi je nastopil Oktet Jurij Dalmatin, ki bo v soboto s slavnostnim koncertom v boštanjski cerkvi obeležil 45-letnico delovanja. Razstava, ki je potujoča, je na ogled v sevniškem župnišču do 25. junija.

S.R.

« Nazaj na seznam