Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Izšla Šebekova knjiga o reki Savi

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Izšla Šebekova knjiga o reki Savi V Valvasorjevi knjižnici je v torek potekala predstavitev nove knjige znanega krškega avtorja Živka Šebeka »Krško – življenje z reko Savo«, letošnji prvenec Založbe Neviodunum. Živka Šebeka, vztrajnega raziskovalca zgodovine Krškega, mesta, v katerem je postal prava legenda, je uvodoma predstavila direktorica Valvasorjeve knjižnice Krško Polona Brenčič.

Predsednica sveta KS mesta Krško Jožica Mikulanc je dodala, da je knjiga resda dolgo nastajala, zato je še toliko bolj vesela, da je končno le zagledala luč sveta in se ob tem zahvalila Poloni Brenčič, direktorju Zavoda Neviodunum Silvestru Mavsarju in Alenki Černelič Krošelj, ki so k temu pripomogli.

Sava ga je začela znova (bolj) zanimati ob pričetku gradnje spodnjesavskih hidroelektrarn, ko je postalo jasno, da Sava nikoli ne bo več takšna, kot je bila prej, je povedal avtor. V knjigi je opisal zgodovino savske plovbe, savske čolne, ladje, splave in brodove, plovbo in splavarjenje skozi Krško in okolico vključno s pristanišči, druge s Savo povezane dejavnosti, kot so ribolov, mlini, nabiranje premoga ter rekreacijo in šport, ter urejanje savske struge in z reko povezane načrte.

Knjiga se ponaša z bogatim slikovnim gradivom ter dodatkom »Krško in Sava v objektivu«.

Pri predstavitvi knjige je avtorju s prebiranjem odlomkov pomagala Vidka Kuselj.

Knjigo, ki bo obogatila domoznansko zbirko o Krškem in marsikatero knjižno polico, so »v življenje« pospremili številni ljubitelji domače pisane besede.

 

« Nazaj na seznam
»