Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Jaz, Batman: igra o prisotnem nasilju v šolah

Objavljeno: Četrtek, 31.05.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
jaz batman -igra - leskovec (17)

Igra opozarja na prisotno nasilje v šolah

Včeraj zvečer je starejša otroška gledališka skupina Kulturnega društva Leskovec pri Krškem in leskovške šole pred domačim občinstvom na odru šole premierno uprizorila igro Jaz, Batman, ki jo je po delu Vinka Möderndorferja režirala Mirjana Marinčič. Pred tem je minuli vikend mlada igralska zasedba z igro gostovala v Bajini Bašti.

S tem je leskovška zasedba vrnila obisk od leta 1974 občini Krško pobrateni srbski občini, iz katere, kot je povedal v uvodu predstave direktor Mladinskega centra Mitja Valentinc, je v lanskem letu v krškem MC gostovala in na leskovškem odru nastopila s predstavo Log Out igralska zasedba ustanove Kultura in Akademske scene Bajina Bašta. Obema predstavama, tako gostujoči lanskoletni kot letošnji domačih akterjev, je namreč skupno, da se navezujeta na tematiko odraščanja otrok in mladostnikov, zaradi
jaz batman -igra - leskovec (10)

Mlada igralska zasedba

česar sta poleg ostalih donatorjev igro podprli in omogočili tudi OŠ Leskovec pri Krškem ter Občina Krško. Jaz, Batman namreč ni le igra za mladostnike, temveč tudi za odrasle, saj, četudi na trenutke na humoren način, spregovori in obenem opozori na vsakodnevno nasilje v šolah, na katerega ne znajo ustrezno odgovoriti ne v ustanovah ne v družinah, v katerih starši spričo služb in okupacije z različnimi obveznostmi ne znajo prisluhniti otrokom, ki povzemajo in nastavljajo z vedenjskimi vzorci ogledalo tako njim kot indiferentni družbi. Igra ima sicer srečen konec, vendar pa da gledalcu prek vanjo vključenih vložkov spletnega družabnega omrežja vedeti, da bi bil ta lahko tudi povsem drugačen.

V vlogah so zaigrali Svit Sevšek v vlogi Gašperja in Batmana, Maša Urbanč in Blaž Bukovec kot njegova starša, Nil Kerin v vlogi nasilnega Želeta in Lara Baznik kot Želetova mama, v vlogah Gašperjevih in Želetovih sošolk in sošolca: Ema Žičkar (Jola), Adrijan Bahč (Pero), Lana Valentinc (Manca), Kiara Prugovečki (Tina) in Julija Vrščaj (Nika), v vlogi učiteljice Kaja Rabzelj in kriminalistke Ana Baznik. Vsi navedeni mladi igralci so učenci več osnovnih šol in srednje šole iz občine Krško.

B. M.
« Nazaj na seznam
»