Časopis za pokrajino Posavje
14.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Jesenska paleta brežiških likovnikov za 55 let delovanja

Objavljeno: Petek, 04.10.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
DLB-Jesenska paleta-55 let (8)

Razstavili so predvsem jesensko obarvane motive.

Člani Društva likovnikov Brežice (DLB) in keramično-kiparske sekcije so v četrtek, 3. oktobra, v avli Mladinskega centra pripravili odprtje skupinske razstave v počastitev 55-letnice delovanja DLB ter hkrati z odprtjem počastili brežiški občinski praznik, razstavi pa nadeli naslov Jesenska paleta, ki bo na ogled do konca oktobra.

Kot je povedala predsednica društva Kristina Bevc, beleži DLB letos 55 let neprekinjenega delovanja na področju ljubiteljskega likovnega ustvarjanja. Najprej je bil to ustvarjalni Klub likovnikov Brežice, ko se je pred 55 leti zbralo pet likovnikov (Mirko Bogovič, Vlado Cedilnik, Bojan Horvatič, Nedeljko Ivković in Krešo Tomin) v upanju in želji po skupnem ustvarjanju ter izmenjavi izkušenj. S časom so se jim pridružili tudi novi, v vseh letih neprekinjenega delovanja je v društvu delovalo že prek 100 članov, med njimi nekateri tudi z likovno izobrazbo.
DLB-Jesenska paleta-55 let (18)

Avtorji razstave in sodelujoča glasbenika

Veliko jih je pristopilo k društvu z željo po pridobivanju znanja na likovnem področju. In sčasoma, ko je društvo vztrajno raslo in so člani nadgrajevali svoje likovne danosti, so prav tako rasli tudi na področju keramično-kiparskega ustvarjanja, kjer prevladuje zanimanje za oblikovanje uporabnih ali okrasnih predmetov v glini.

Člani redno razstavljajo v lokalnem okolju in tudi širše ter s tem bogatijo lokalno in širše kulturno okolje. Znanje nadgrajujejo na delavnicah in tečajih, pri slikanju se najraje izražajo v akrilni tehniki in olju, zadnja tri leta pa je obujena tudi grafika.

Ob ogledu tople jesenske razstave bodo s svojimi motivi v oranžno-rdeče-rjavih tonih, z nežnimi poudarki modre, zelene, rumene ali rožnate, obiskovalce pozdravili avtorji tokratne praznične razstave: Mija Baškovč, Kristina Bevc, Vlado Cedilnik, Branka Ereš, Helena Frešer, Sonja Kostanjšek, Marija Kukovica, Darko Oštrbenk, Olga Piltaver, Mihaela Prevejšek, Tatjana Potokar, Vladka Sumrek, Alenka Venišnik, Metka Vimpolšek, Zlatka Vučinić, Anton Zorko in Suzana Zupančič.

Pod prijeten, nežen glasbeni užitek sta se podpisala Adrijana Lorber in Robert Petan.

N. J. S.
« Nazaj na seznam