Časopis za pokrajino Posavje
9.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Junaki prejeli Radega

Objavljeno: Četrtek, 06.12.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
Gledalisko drustvo Radece, Junaki (2)

Mladinska gledališka skupina Junaki

Na ta veseli dan kulture, ki se je odvijal na dan rojstva slovenskega pesnika Franceta Prešerna, ki se je rodil 3. decembra 1800 v Vrbi na Gorenjskem, je Gledališko društvo Radeče pripravilo dan odprtih vrat ter podelilo letošnjo gledališko nagrado – posebno skulpturo, ki so jo poimenovali Radega.

Gledalisko drustvo Radece, Radeg (11)

Skupina izkušenih radeških gledališčnikov - Brigita Bedek, Katja Čeč, Tomaž Lavrinec in Klemen Nikolič

Celotno dogajanje na odru je tkala skupina izkušenih gledališčnikov – Tomaž Lavrinec, Katja Čeč, Brigita Bedek in Klemen Nikolič. Na duhovit način so pokazali potek občnega zbora, za katerega so ob zaključku ugotovili, da je predlagan dnevni red postal nočni red. Med njihovim sestankovanjem so se skozi filmsko pripoved predstavile tudi otroške gledališke skupine – Zverrinice, Sokoli in Mačkoni ter s kratkim gledališkim vložkom na domačem odru tudi mladinska gledališka skupina Junaki. Eden od ustanovnih članov Gledališkega društva Radeče – scenograf, igralec, režiser in glasbenik Bojan Sumrak je predstavil delček gledališke vaje in ob tem prebral celoten Sonetni venec Franceta Prešerna. Med branjem mu je kostumografinja zamenjala suknjič, ki je bil bolj primeren za oder, maskerka ga je naličila, lučkar ga je ustrezno osvetlil. Za dobre gledališke predstave je pomembno tudi zaodrje, tako so v igro vključili tudi tiste, ki jih običajno na odrskih deskah ne vidimo. Pri tem niso pozabili niti na sodelovanje z občinstvom, ki je nekajkrat postalo prijeten del dogajanja.

Dan odprtih vrat Gledališkega društva Radeče je bil igriv in zabaven, a za vsem tem stoji mnogo ur prostovoljnega dela mentorjev, ki so pripravljeni svoj prosti čas in ustvarjalne ideje deliti s tistimi, ki imajo radi odrske deske. »Skoraj deset odstotkov Radečank in Radečanov je vpletenih v našo gledališko zgodbo. K nam prihajajo tako otroci iz vrtca kot osnovnošolci, srednješolci in odrasli. Imamo okoli 400 abonentov cici, otroškega, mladinskega in odraslega gledališkega abonmaja. Trenutno deluje sedem gledaliških skupin, kar predstavlja več kot 80 igralcev na odru, imamo osem režiserjev, pa tehnike, lučkarje, maskerke, kostumografinje. Smo pisana druščina, a se med sabo odlično razumemo. Da delamo dobro, vemo, da delamo odlično nam pove stroka, ki nam je letos podelila tri srebrna priznanja in eno zlato plaketo,« je nanizala nekaj podatkov predsednica radeškega gledališkega društva Saša Plevel pred podelitvijo letošnje nagrade, ki jo je prejela mladinska gledališka skupina Junaki. Ob prejeti nagradi so mladi in nadarjeni gledališčniki, ki so v minuli sezoni navduševali s predstavo Neizsledljivi, ostali brez besed, a na njihovih obrazih se je zrcalilo veselje in ponos. Čestitke prejemnikom Radega tudi iz uredništva Posavskega obzornika.

S. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Vesele praznike!

24.05.2019 | Sporočilo

60 let Ljudske univerze Krško