Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Kakor je na svetu več sort ljudi, tako je tudi več sort fižola«

Objavljeno: Petek, 18.01.2019    Rubrika: KULTURA Sporočilo
IMG_5213 (Large)

Mag. Andreja Škrabec, avtorica knjige Fižol – na žlico, v solati, kot glavna jed in kot sladica

Leto je naokrog in v Knjižnici Brežice smo pripravili nov nabor prireditvenih dejavnosti. V nadaljevanju meseca bomo obiskovalce nagovarjali skupaj z domačini: Založbo Primus in Fakulteto za turizem.

Tudi gostja včerajšnjega večera, 17. januarja 2019, je posredno povezana z Brežicami. Z nami je bila mag. Andreja Škrabec, ustvarjalka mnogih interesov, ljubiteljica narave in zagovornica ohranjanja kulturne dediščine. Poleg naštetega še avtorica knjige Fižol – na žlico, v solati, kot glavna jed in kot sladica. Ob fižolu in inovativnih receptih za pripravo jedi iz njega je v knjigi predstavljena lokalna skupnost Hrovača pri Ribnici. Knjiga oživlja spomin na lokalne modrosti in jezik, zlasti na ribniško narečje. Slednje je obeleženo s humorjem in zanimivimi reki.

Ribničan pravi, da kakor je na svetu več »sort« ljudi, tako je tudi več »sort« fižola. V glavnem pa poznamo dve: nizkega, pred katerim klečeplazimo, in visokega, za katerim se pre(s)tegujemo. Gospa Škrabec nam je predstavila tiste »sorte«, ki so v Sloveniji bolj prepoznavne in dosegljive. Prisluhnili smo zgodbi o nastanku knjige, zgodovini predstavljene stročnice in njenih učinkih na telo, razliki med svežim fižolom in fižolom v pločevinkah, poleg vsega tega pa še številnim receptom. Nekaterim tradicionalnim in drugim sodobnim fižolovim dobrotam, kot so mafini s stročjim fižolom, fižolov burger, tortilje s fižolovo-mesnim nadevom, kruh in potica, palačinke ter sladoled.

Fižol kljub svoji častitljivi starosti dokazuje, da prav nič ne zaostaja, in poleg tradicije z veseljem sledi »modnim muham«. Tudi v obliki fižolove torte, ki je obiskovalcem šla v slast ob zaključku druženja.

Mateja Kus, Knjižnica Brežice
« Nazaj na seznam
»