Časopis za pokrajino Posavje
27.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Klavirski koncert Tatjani

Objavljeno: Sreda, 22.12.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Koncert Tatjani3

Na koncertu sta se Nina Mole in Peter Dirnbek predstavila tudi kot vokalista.

Preteklo soboto se je v radeškem Domu kulture odvijal že tradicionalni glasbeni večer, posvečen spominu na učiteljico klavirja Tatjano Mole, ki je oboževala klasiko in jazz. Njena želja je bila, da bi v Radečah potekali koncerti predvsem klasičnih in jazz pianistov.

Tatjana Mole se je po dokončanem Konservatoriju za glasbo in balet ter Akademiji za glasbo vrnila v domače kraje. Posvetila se je poučevanju klavirja, učila je v Radečah, Laškem, nekaj časa tudi v Celju. S klavirsko spremljavo je sodelovala pri zborovskih nastopih, sicer pa je na svoji poklicni poti dajala poudarek predvsem pedagoškemu delu. Svoje klavirsko znanje je Tatjana Mole predajala generacijam učenk in učencev – vsakemu je hotela dati kar največ znanja, največjo nagrado za skupno delo učenca in učitelja pa so ji predstavljali številni nastopi mladih klavirskih upov. Bila je vzornica mlajšim učiteljem, zagovornica dobre kulture in promocije kulturnega udejstvovanja, ljubiteljica klasike in jazza. Organizacija koncertov klasičnih in jazz pianistov je bila že njena ambicija, Tatjanino željo pa sedaj uresničujejo njeni glasbeni kolegi in nasledniki. Za idejno zasnovo klavirskih koncertov je bil sprva zaslužen izjemen grafik in likovni pedagog Simon Sernec, od leta 2007 dalje pa jo uresničuje Tatjanina hči Nina Mole. V sklopu prireditve Klavirski koncert Tatjani se je skozi leta na radeškem odru Doma kulture zvrstilo preko 70 izvajalcev.

Preteklo soboto so v Radečah gostili brežiškega kantavtorja Petra Dirnbeka, ki je nastopil z zasedbo Vox Populi. Na odru so se tako predstavili Peter Dirnbek (vokal, kitara), Sebastjan Podlesnik (bas kitara), Miha Koretič (kitara), Enos Kugler (bobni), Dejan Jerončič (klaviature) ter Nina Mole (klaviature). Skupaj s Petrom je zapela tudi Nina in se tako preizkusila kot vokalistka. »Izvedba koncerta je bila vrhunska, glasbeniki so ustvarili vzdušje, kot bi bil na katerem izmed večjih evropskih odrov. Z eno besedo, bilo je čudovito in tudi gostiteljica Nina Mole se je v vlogi pianistke in solistke pokazala kot glasbenica z mnogimi talenti. Bil je večer, ki bi se ga z veseljem še enkrat udeležil,« je strnil vtise obiskovalec.

S. R., foto: D. Kalin
« Nazaj na seznam
»