Časopis za pokrajino Posavje
6.03.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Krompirjev« Mišjakov večer

Objavljeno: Ponedeljek, 23.01.2017    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSCN7565

Letošnja 'rdeča nit' Mišjakovega večera je bil krompir.

V minulem sobotnem poznem popoldnevu je potekal v boštanjskem TVD Partizanu Mišjakov večer - etnološka prireditev, ki jo je četrto leto zapored pripravilo tamkajšnje Turistično, kulturno in hortikulturno društvo Boštanj ob Savi.

Letošnja prireditev je bila namenjena krompirju, kajti pred 250 leti je vladarica habsurških dežel Marija Terezija izdala ukaz, naj se posadi krompir tudi na slovenskih tleh in s tem je ljudi rešila lakote in to je bil razlog, da so si številni obiskovalci in obiskovalke v lično urejenem prostoru lahko ogledali razstavo različnih vrst krompirja, izvedeli marsikaj zanimivega o njegovi zgodovini in jedeh, ki jih je mogoče pripraviti iz krompirja, ter ob tem okušali domače dobrote Aktiva žena Boštanj ter skupine pražilcev krompirja z Loga in Boštanja. ŠKD Jablanica je v šaljivem skeču prikazala rez krompirja za sajenje, OŠ Boštanj je pripravila razstavo izdelkov, narejenih s pomočjo krompirja.

DSCN7625

Vrečo krompirja si je 'prislužil' Brane Obolnar s Svibnega, ki je menil, da je krompir, katerega težo je bilo treba uganiti, težak 950 gramov. Njegova prava teža je bila 942 gramov.

Potekala je tudi izmenjava semen ter zabavna igra »Ugani, koliko tehta krompir«. V ugibanju teže krompirja, ki ga je na domači njivi pridelal povezovalec prireditve Ciril Dolinšek, so bile nekoliko uspešnejše predstavnice nežnejšega spola, a zmagovalec je postal Brane Obolnar s Svibnega ter odnesel za nagrado domov 10-kilogramsko vrečo krompirja. V še eni zabavni igri, v lupljenju krompirja, je zmaga pripadla predsedniku domačega društva Alešu Germovšku in sledila je hudomušna pripomba: »Sedaj vemo, kdo doma lupi krompir.«

V zaključnem delu prijetnega dogodka so razglasili še rezultate 2. ocenjevanja domačega jabolčnika. Komisija je med 12 vzorci ocenila 11 vzorcev, enega pa izločila, ker ni ustrezal kriterijem. Zlatega priznanja niso podelili, so pa podelili 10 srebrnih in eno bronasto priznanje. Najvišje število točk za jabolčnik je prejel Sandi Kovačič.

Za glasbeno obogatitev prireditve sta poskrbela mlada domača glasbenika, Primož Lisec in Sara Praznik, dogajanje pa je z zanimanjem spremljala poleg direktorja ŠC Grm Novo mesto, sicer pa domačina s Preske Toneta Horvata, še ravnateljica slovenske šole v glavnem mestu Argentine Irena Poglajen - in čeprav je bila rojena v tujini slovenskim staršem, odlično govori slovensko.

S. R.
« Nazaj na seznam