Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krška zmaga na 58. srečanju najmlajših filmskih in video ustvarjalcev Slovenije

Objavljeno: Ponedeljek, 13.11.2023    Rubrika: KULTURA Sporočilo
BPu-fp2345
Minuli teden v četrtek, 9. novembra, je v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu v organizaciji Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in njegove novomeške izpostave potekalo 58. srečanje najmlajših filmskih in video ustvarjalcev Slovenije. 

Na festival je bilo prijavljenih kar 62 raznovrstno žanrskih filmov, strokovna selektorica festivala Kaya Tokuhisa pa je med njimi izbrala 22, ki so se uvrstili na državno raven, saj ti prinašajo »edinstveno prespektivo in sporočilo ter pričajo o iskrivosti in pristnosti mladih ustvarjalcev ter predstavljajo vpogled v razmišljanje, probleme, strahove, veselje, želje, skratka vpogled v vesolje najmlajših filmskih ustvarjalcev.« kot je v uvodnem nagovoru tudi povedala.
BPu-fp2269


Iz Posavja je bilo izbranih kar 8 filmov, ki so bili uprizorjeni na zaključnem srečanju, kar priča o bogati mladinski filmski produkciji v našem okolju. Filmi so nastali v produkciji Osnovne šole Tržišče, FGD in OŠ Velika Dolina ter v Društvu zaveznikov mehkega pristanka, Luksuz produkcija. 
  • OŠ Tržišče//PERIŠČE V TRŽIŠČU (mentorstvo: Magda Flajs in Tomaž Pavkovič, scenarij in montaža: Manca Grozde, Ana Janežič, Enej Jazbec in Luka Jazbec)
  • FGD, OŠ Velika Dolina//LEGENDI IZ GRADU MOKRICE (mentorstvo: Edita Krošl, scenarij: učenci 6. razreda, režija, kamera in montaža: Nina Brkić, Ajda Gajski, Katarina Gramc, Katalina Kmetič, Zara Matkovič, Aljaž Petrić, Tara Plejić, Ian Tai Starčević, Mihael Štupar Strojko, Aljaž Valek in Lara Žrlič)
  • Luksuz produkcija//MRTVE BARVE (mentorstvo: Enej Mavsar, scenarij, režija, kamera, montaža, animacija in zvok: Izabela Jeram, Urban Jevšnik, Maj Kočevar, Asja Milovanovič in Ela Molan)
  • Luksuz produkcija//GAMA MISLI (mentorstvo: Maël Deback, Enej Mavsar, scenarij, režija, kamera, montaža, animacija in zvok: Miha Filipič)
  • Luksuz produkcija//DEDEK (mentorstvo: Andrea Garcia in Enej Mavsar, scenarij, režija, kamera, montaža, animacija, igra, zvok: Anaja T. Avsenak, Inti Dea Černec, Luna Černec in Ana Lubej)
  • Luksuz produkcija//SUŽNJI ZASLONOV (mentorstvo: Alex Adeva in Enej Mavsar, scenarij, režija, kamera, montaža, animacija in zvok: Miha Filipič)
  • Luksuz produkcija//EMOTIONLESS (mentorstvo: Anu Loureriri, Enej Mavsar in Lucas Resende, scenarij, režija, kamera, montaža, animacija in zvok: Brina Cedilnik)
  • Luksuz produkcija//MIKROKOZMOS (mentorstvo: Maël Deback , Enej Mavsar in Katya Žužleva, scenarij, režija, kamera, montaža, animacija in zvok: Edina Gerjevič)
Na koncu srečanja je bil razglašen tudi najboljši film po izbiri otroške žirije in nagrada je odšla v roke krške produkcije ekipe LUKSUZ PRODUKCIJA za film MRTVE BARVE.

Vir: JSKD OI Krško, avtor fotografij: Boštjan Pucelj
« Nazaj na seznam
»