Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kulturni mozaik na Senovem

Objavljeno: Ponedeljek, 25.11.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
kulturni mozaik senovo (19)

Uprizoritev kratke satire o hudi ženi v izvedbi KD Anton Aškerc Koprivnica

V četrtek, 21. novembra, je v Domu XIV. divizije na Senovem potekala prireditev Kulturni mozaik 2019, v sklopu katerega se je zvrstilo sedem nastopajočih okoliških in senovških društev, celoten mozaik programa pa je v preddverju avle dopolnila razstava o nastanku Doma ter stojnice treh društev.

Najprej je vse zbrane nagovoril avtor razstave Anton Petrovič, ki je zgoščeno orisal temeljne ideje za gradnjo Doma XIV. divizije, omenil je prve originalne načrte, referendumske pobude, položitev temeljnega kamna in prisotne usmeril tudi na plakete v vitrini. Na koncu je dejal, da »Senovo živi s kulturo, kar dokazuje tudi kulturno društvo«.
kulturni mozaik senovo (33)

MePZ Društva upokojencev Senovo



Poleg obširne razstave o 40-letnici izgradnje senovškega Doma so si lahko obiskovalci v preddverju ogledali tudi tri stojnice, na katerih so se s svojimi izdelki predstavljali DL Krško OKO, KD Libna ter KD Anton Aškerc Koprivnica – sekcija Vezilje.

V uvodnem delu prireditve v organizaciji Zveze kulturnih društev Krško je prisotne najprej nagovoril predsednik zveze Uroš Brezovšek, ki je vsem zaželel prijeten večer in dejal, da na tokratni prireditvi vsak izmed nastopajočih »prispeva svoj kamenček v mozaik«.

Prisotne je nato pozdravila še predsednica Sveta KS Senovo Vlasta Moškon, ki je izpostavila »pestro, bogato kulturno dogajanje v KS Senovo« in poudarila, da je »kultura stičišče ljudi ter življenja samega«. Zaključila je z mislijo, da imajo na Senovem »veliko željo in potrebo po obnovi ter modernizaciji stavbe«, da se bodo vanjo vračali »z veseljem in ob prijetnih dogodkih«.

Nato je zbrane nagovoril še podžupan občine Krško Vlado Grahovac, ki je poudaril, da je »kultura kot taka v naši državi odigrala pomembno vlogo«, izpostavil pa je tudi pomen ljubiteljske kulture in delovanja društev ter dejal, da občina podpira tovrstna prizadevanja.

Po pozdravnih nagovorih je sledil pester program, najprej so na odru nastopili otroci iz Vrtca Senovo pod mentorstvom Barbare Repovž, sledila je uprizoritev kratke satire o hudi ženi v izvedbi KD Anton Aškerc Koprivnica, nato se je predstavilo KD Leskovec pri Krškem, natančneje pevke ljudskih pesmi Lastovke, s prešerno izvedbo treh pesmi ob spremljavi violine in harmonike. Kot četrta točka so se s srednjeveško plesno skupino predstavili člani KD Svoboda Brestanica, sledila je lutkovna skupina DKD Svoboda Senovo z odlomkom iz pravljice Krojaček Hlaček, kot predzadnji pa se je predstavil mešani pevski zbor Društva upokojencev Senovo s tremi pesmimi. Večer je sklenila Andreja Jankovič Deržič, ki je zbranim predstavila delovanje raziskovalne skupine o Avgustu Fabjančiču. Predstavila je nekaj vidnejših srečanj ter simpozijev in povedala, da imajo v letu 2020 v načrtu ekskurzijo po poteh Avgusta Fabjančiča.

Po koncu uradnega dela je sledila še pogostitev v preddverju, ki jo je za obiskovalce pripravil Aktiv podeželskih žena Sv. Anton iz Gorenjega Leskovca.

Izvedbo Kulturnega mozaika 2019 sta podprla JSKD OI Krško ter Krajevna skupnost Senovo, program pa je financirala Občina Krško.
 
A. K.
 
 
« Nazaj na seznam
»