Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Lea in Milena slavili na likovnem shodu Grad Sevnica 2022

Objavljeno: Sreda, 23.11.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
22. likovni shod Grad Sevnica 2022  (93)

Gimnazijka Lea Florjančič (desno) je postala mlada prvakinja XXII. mednarodnega sevniškega likovnega shoda Grad 2022 ...

V minulem četrtkovem večeru je potekal v Albert Felicijanovi dvorani na sevniškem gradu krajši kulturni program s podelitvijo bronastih, srebrnih in zlatih plaket likovnim ustvarjalkam in ustvarjalcem, ki so se v letošnjem juniju udeležili XXII. mednarodnega likovnega shoda Grad Sevnica 2022 v organizaciji JSKD OI Sevnica in ZKD Sevnica. V nadaljevanju umetniškega večera je sledil ogled slikarskih del v Mosconovi galeriji in Stari galeriji ter v Oknu Radogost.

PREJEMNIKI BRONASTE PLAKETE

22. likovni shod Grad Sevnica 2022  (78)

... prvakinja pa Milena Roštohar.

Bronasto plaketo so prejeli Sabina Bakula iz Ljubljane, Bogdan Barovič iz Trbovelj, Roman Blatnik iz Krškega, Jožica Brulc, Marija Smolič in Stane Udvanc iz Šentjerneja, Rosina Curhalek iz Dobove, Pavla Černigoj, Anton Klakočar, Tanja Košar, Marko Okorn, Marjan Perič, Petra Pozderec, Erika Puc, Bernard Pungerčič, Lea Pungerčič in Ulrih Rupret iz Sevnice, Mojca Musar iz Šentjanža, Gordana Dobriha iz Kladja pri Krmelju, Stane Fabjančič iz Brestanice, Nevenka Flajs iz Brezja pri Krmelju, Nina Gole iz Križišča pri Krmelju, Branka Hauptman iz Metlike, Janez Klavžar iz Brežic, Ludvik Kos in Marija Oven iz Radeč, Judita Rajnar Prosen iz Šentvida pri Stični, Milena Volk iz Podbočje, Tanja Vugrin iz Jesenic na Dolenjskem, Ana Horvatiček Ivaniševič, Valerija Jelčič in Hanibal Salvaro s Hrvaške.

Srebrno plaketo so prejeli Boža Jambrek iz Šentjerneja, Katja Jakoš iz Šentjanža in Andrej Pinterič z Mosteca pri Dobovi. Dela omenjenih avtoric in avtorjev so na ogled v Mosconovi galeriji do 31. januarja 2023.

MLADA PRVAKINJA IN …

22. likovni shod Grad Sevnica 2022  (75)

Italijanski umetnik Alessandro Finozzia, ki se s svojimi slikami predstavlja v Stari galeriji, je prireditev obiskal s sinom.

Zlato plaketo ter naziv Mlada prvakinja XXII. mednarodnega sevniškega likovnega shoda Grad 2022 si je že drugo leto prislužila mlada umetnica Lea Florjančič iz Šentjanža. Njena nagrajena slika nosi naslov Dreamspace. Mentor shoda Rudi Stopar je o njenem delu zapisal: »Svoj talent in umetniško linijo je pokazala tudi letos, spet s kolažem, z izbrano simboliko izrezkov brez dominante, s poslikanimi polji. Stilizirani elementi z izstopajočimi spiralami, vpetimi v megličasto, drobno oblačnostjo, tvorijo nekakšno težko gostoto gmot.« Z dvema slikama se Lea predstavlja tudi v Oknu Radogost zbirke Ogled.

… PRVAKINJA LIKOVNEGA SHODA

22. likovni shod Grad Sevnica 2022  (97)

V razstavnem oknu Radogost sta na ogled dve slikarski deli Lee Florjančič.

Prejemnica zlate plakete in naziv Prvakinja XXII. mednarodnega sevniškega likovnega shoda Grad 2022 je po izboru komisije, ki so jo sestavljali mentor shoda Rudi Stopar, ljubiteljski slikar Sebastjan Popelar, slikarka Martina Hegediš, predsednik Zveze kulturnih društev Sevnica Jože Novak in župan občine Sevnica Srečko Ocvirk, postala Milena Roštohar iz Krajnih Brd nad Blanco. Njeno nagrajeno slikarsko delo nosi naslov Čuvaji najinih sanj.

Ob tem je Rudi Stopar zapisal: »Slikarka Milena Rostohar je izrazno svojska slikarka. Slika Čuvaji najinih sanj spada v njen opus, ki ga neguje že vrsto let. V njem replicira svojo barvno paleto in figuralno, abstraktno simboliko. Premišljeno razporejeni imaginarni simbolni elementi dajejo osrednjo vsebino, ki jo poudarja z dominanto, to je bila ptica, letos človek, ki samega sebe zaznava kot simbol. Dela lahko gledamo z očmi glasbe – ista kompozicija vedno v drugačnem aranžmaju.« Naslednje leto v novembru se bo predstavila na samostojni razstavi v Stari galeriji, kajti vsakoletnemu prvaku organizator omogoči samostojno likovno razstavo na gradu Sevnica.

V STARI GALERIJI GOSTUJE ITALIJANSKI SLIKAR

V Stari galeriji je na ogled samostojna slikarska razstava Alessandra Finozzia iz Italije, ki je lansko leto prepričal komisijo in prejel naziv Prvak XXI. mednarodnega sevniškega likovnega shoda Grad 2021. Gre za leta 1958 v Milanu rojenega ustvarjalca iz tržaške in istrske družine, ki sta ga že od nekdaj zanimali glasba in umetnost, ki se jima posveča ves čas posveča, četudi je izbral študij arhitekture. Razstavljal je na številnih razstavah v Milanu, Comu, Alessandrii, Trstu, Zagrebu in Sevnici, njegova dela pa so prisotna v zasebnih in javnih zbirkah v Italiji, Sloveniji, Franciji in Švici.

Vsebinsko bogat kulturni dogodek, ki ga je povezovala Petra Zupančič, sta s pevskim nastopom popestrila Zdenka in Andrej Pinterič, zbrane so nagovorila sevniški umetnik Rudi Stopar, predsednik ZKD Sevnica in sevniški podžupan Janez Kukec.

S. R.

#povezujemoposavje







 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

23.02.2022 | Sporočilo

Vrtnarska sezona se začenja

07.05.2020 | Redakcija

Zibelka Anastazija Grüna