Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Leskovški poklon velikemu botaniku Alfonzu Paulinu

Objavljeno: Sobota, 23.09.2023    Rubrika: KULTURA Sporočilo
IMG_0557
14. septembra je minilo 170 let rojstva Alfonza Paulina, velikega botanika, avtorja prvega slovenskega učbenika za botaniko, predavatelja in vodje Botaničnega vrta v Ljubljani, ki je svojo življenjsko pot začel v Leskovcu pri Krškem kot sin oskrbnika Šrajbarskega turna.

14. in 15. septembra so potekali Paulinovi dnevi, na katerih smo se poklonili njegovemu spominu ter osvetlili njegovo delo in življenje. Za organizacijo in izvedbo Paulinovih dni smo moči združili različni akterji – Botanični vrt Ljubljana, Mestna občina Krško, Kulturni dom Krško, enota Mestni muzej Krško, Posavski muzej Brežice in Kulturno društvo Leskovec pri Krškem.

IMG_0581
Prvi dan je v Mestnem muzeju Krško potekal simpozij, na katerem so strokovnjaki različnih področij predstavili Paulinovo delo, njegov doprinos k dvigu slovenske botanike na evropsko raven in njegovo sodelovanje z drugimi strokovnjaki. Temu je sledilo odprtje muzejske vitrine, posvečene Paulinu. Dogodek smo sklenili člani KD Leskovec pri Krškem z izsledki naše raziskave o Paulinovem družinskem drevesu in s kratkim prizorom iz Paulinovega otroštva.

IMG_0615
Dogodek drugega dne je zaradi slabe vremenske napovedi potekal v atriju OŠ Leskovec, čeprav je bil sprva predviden v parku pri Šrajbarskem turnu. Člani dramske sekcije so odigrali prizore, ki so nastali v okviru projekta Od ribiča do graščaka. Z dramsko igro so upodobili življenje na gradu s štirimi liki – grofom Antonom Aleksandrom Auerspergom, grofico Marijo Attems Auersperg, kuharico in ribičem. Posebej za to priložnost pa je bil oblikovan in zaigran prizor z mladim Alfonzom Paulinom. Uprizoritev življenja na gradu smo dopolnili še s predstavitvijo rodbine Auersperg, s poudarkom na grofu in pesniku Antonu A. Auerspergu in njegovi ženi, slikarki Mariji A. Auersperg ter s predstavitvijo Alfonza Paulina, njegove rodbine ter njegovega življenja in dela.

V KD Leskovec pri Krškem smo ponosni, da lahko soustvarjamo dogodke, s katerimi budimo spomin na velike može in velike žene našega kraja.
 
Zapisala: Mojca Pacek
Fotografije: Matija Gorenc
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte