Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Letošnji Likof v znamenju poklicev

Objavljeno: Sreda, 27.11.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Likof 2019 - sola M. Rostohar (41)

Mladi astronavti šole so z raketo Mihajlo 33 poleteli na Luno in na njej zapičili šolsko zastavo. Točko so pospremili z napisom: »Če zgrešiš, lahko še vedno pristaneš med zvezdami«.

Na Osnovni šoli dr. Mihajla Rostoharja so v današnjem dopoldnevu pripravili najbolj veličasten Likof do sedaj. Prireditev, ki velja za najpomembnejši dogodek na šoli v posameznem šolskem letu, so pred pol tretjim desetletjem zasnovali v jedilnici šole kot obliko zaključka ob jesenskem spravilu pridelkov in sadežev, ki jih učenci v sodelovanju z učitelji vzgojijo v šolskem sadovnjaku in vrtu.

Likof 2019 - sola M. Rostohar (48)

Z izvrstno zasnovano in odplesano koreografijo so ponazorili poklic vojaka SV.

Prireditev so skozi leta nadgrajevali s spremljajočim kulturnim programom in tematskimi vsebinami, zaradi vselej do zadnjega kotička zapolnjene šolske telovadnice pa so jo letos izvedli v veliki dvorani krškega kulturnega doma, ki ne nazadnje ni nič manj pokala po šivih, saj so jo, vključno z dodatnimi sedeži, obiskovalci vseh generacij povsem zapolnili. »Želim si in verjamem, da je to tudi nek simbolni odraz odnosa družbe do različnosti, kajti svet ni črno-bel, temveč še kako pisan in raznolik,« je dejala zbranim ravnateljica šole dr. Barbara Smolej Fritz, ki se je ob tej priložnosti tudi zahvalila vsem sodelujočim učencem, učiteljem in ostalim zaposlenim na šoli, saj so prav vsi sodelovali pri pripravi in izvedbi pevskih, plesnih, recitatorskih in igranih točk. In prav sleherna je odražala vztrajnost, voljo, pogum in srčnost učencev pa tudi predano, požrtvovalno in strokovno delo njihovih mentorjev.

Likof 2019 - sola M. Rostohar (79)

Na odru so zaplesali tudi Harry Potter in ostali čarovniški vajenci.

Podžupan Silvo Krošelj je dejal, da z vsakoletnim povabilom na prireditev šola opozori nase in na svoje neprecenljivo delo: »Vedno smo presenečeni, kaj ste skozi šolsko leto ustvarili, kaj vse znate ter kaj vse se lahko in se moramo mi naučiti od vas. Predvsem tega, da moramo biti hvaležni za vse tisto, kar imamo, še posebej, da vsak dan gojimo kulturo medsebojnega spoštovanja, da naša dejanja temeljijo na upoštevanju razlik, da dopuščamo vsem in vsakomur, da se izrazi. Da spodbujamo, si pomagamo, podpiramo in si zaupamo.« Ob tem je poudaril, da se Občina Krško zaveda, da brez optimalnih prostorskih pogojev delo na šoli ne more potekati v smeri, ki si jo zaslužijo otroci: »Zato že od lanskega leta potekajo aktivnosti, da bomo lahko v starem mestnem jedru Krškega zagotovili nov, vašim potrebam prilagojen objekt. Idejna zasnova je narejena, pripravljamo projektno dokumentacijo, hkrati pa poteka tudi sprememba prostorskih aktov za potrebe umeščanja. Prizadevamo si, da bi nam pri projektu finančno pomagala tudi država.«

Likof 2019 - sola M. Rostohar (89)

V avli doma so pripravili likof za obiskovalce

Vsako leto se učenci skozi Likof navežejo na posamezno tematiko, rdeča nit letošnje prireditve pa so bili poklici. Ravnateljica šole je za naš spletni portal in časopis Posavski obzornik povedala, da je šola pod okriljem Zavoda RS za šolstvo trenutno vključena v največji potekajoči razvojni projekt, poimenovan Pogum, ki temelji na razvoju kompetenc podjetnosti učencev. Zato so se odločili, da bodo te spodbujali in razvijali pri učencih na področju poklicne orientacije oz. poklicev, da bodo učenci znali oblikovati ideje, prepoznati priložnosti v okolju in jih skušali tudi realizirati. Sicer učenci, ki na šoli obiskujejo prilagojen program z nižjim izobrazbenim standardom, praviloma nadaljujejo šolanje v skrajšanih srednješolskih programih, večina se jih šola v Krškem ali Novem mestu, medtem ko pretežni del učencev posebnega programa nadaljuje svoje življenje v okviru dela v Varstveno delovnem centru Krško - Leskovec in v Centru Sonček.

B. M.
« Nazaj na seznam
»