Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ljudske pevke Žejno prepevajo že 20 let

Objavljeno: Sreda, 12.06.2024    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_2501

Ljudske pevke Žejno, ki jim priskoči na pomoč tudi njihov mentor Ignac Slakonja

Na prvi junijski dan so v Domu krajanov Čatež ob Savi Ljudske pevke Žejno, sekcija KUD Anton Kreč Čatež ob Savi, na prireditvi z naslovom Naših 20 let obeležile 20 let delovanja.

Pisalo se je leto 2004, ko so se na pobudo takratnega predsednika Sveta KS Čatež ob Savi Franca Oštrbenka na Žejnem sestale Antonija (Fanika) Zaniuk, Slavka März, Jožica Oštir, Jožica Požgaj, Fanika Lapuh, Tončka Volk, Mimica Mohor, Ivanka Šoško in Pavla Zupančič. V želji po ohranjanju kulturne dediščine so začele prepevati. Nekatere od naštetih so odnehale, pridružile pa so se še Zinka Rimc, Mici Semenič in Jožica Stezinar. Po začetnih druženjih so prosile Ignaca Slakonjo, naj jim prisluhne. In zgodba se je začela. Poimenovale so se Ljudske pevke Žejno in se kot novoustanovljena sekcija pridružile KUD Anton Kreč Čatež ob Savi, Slakonja pa je postal njihov mentor in v zadnjih letih tudi pevec, saj so potrebovali še en bas.
DSC_2632

Antonija Zaniuk je 'gonilna sila' LP Žejno.

LP Žejno so v KUD Anton Kreč vnesle nekaj novega, drugačnega od zborovskega petja, ki so ga bili do takrat najbolj navajeni. Svoje poslanstvo – ohranjanje ljudske pesmi in kulturne dediščine – so takoj vzele zelo resno. So pomemben kamenček v mozaiku slovenske kulture in v društvu so upravičeno nanje ponosni. V letih delovanja se je kar nekaj pevk pridružilo na novo, nekatere pa so odšle. Z njimi sta prepevali tudi Tončka Dvornik in Danica Đokić, nazadnje pa sta se jim pridružili še Tončka Klemenčič in Lidija Krošelj. Število pevk v zasedbi pa se je ves čas gibalo okoli osem. Trenutno zasedbo sestavljajo: Antonija Zaniuk, Jožica Požgaj, Zinka Rimc, Ignac Slakonja (vsi štirje so v njej od vsega začetka), Antonija Klemenčič in Lidija Krošelj.
DSC_2697

Prejemnici srebrne in bronaste Maroltove značke Antonija Klemenčič in Lidija Krošelj


Nastopile so tudi v Kanadi

LP Žejno so v 20 letih nanizale ogromno nastopov. Največ so prepevale v domači krajevni skupnosti in občini, kjer so sodelovale z lokalnimi društvi, gostovale pa so tudi izven meja brežiške občine. Vsa leta se udeležujejo območnih srečanj ljudskih pevcev v organizaciji JSKD OI Brežice, kjer jih je spoznala tudi strokovna spremljevalka, etnologinja in kulturna antropologinja Vesna Sever Borovnik, s katero redno sodelujejo. O njihovem petju pravi: »Pojejo triglasno, odprto in naravno, kar je značilno za osrednji slovenski prostor, v svojem repertoarju pa imajo vsebinsko raznolike napeve, ki jih skrbno nabirajo v domačem kraju in bližnji okolici.« Številni nastopi in nova poznanstva so LP Žejno popeljali tudi v tujino. Nastopile so pri rojakih v Italiji, Hrvaškem, Srbiji in celo Kanadi. V Sloveniji so gostovale tudi v različnih radijskih oddajah, tuja pa jim ni niti televizija. LP Žejno so v letih delovanja na Čatežu priredile 14 srečanj ljudskih pevcev Pa se sliš', na katera so povabile tudi po osem skupin ljudskih pevcev iz cele Slovenije naenkrat, izdale so tri zgoščenke, zbornik ob 10-letnici in pripravile razstavo ob 15-letnici delovanja. Leta 2016 so prejele zlato priznanje za doseganje državne ravni na srečanjih pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž.
DSC_2640

Vesna Sever Borovnik z Radia Ognjišče


Predsednica Sveta JSKD OI Brežice Diana Kosar je ob tej priložnosti podelila Maroltovi znački za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske folklorne dejavnosti, kamor sodijo tudi ljudski pevci in godci. Prejeli sta ju Antonija Klemenčič za več kot deset let in Lidija Krošelj za več kot pet let udejstvovanja na področju ljubiteljske folklorne dejavnosti. Vse ostale članice LP Žejno pa so že leta 2019 prejele zlate Maroltove značke za več kot 15 let udejstvovanja. Kosar je LP Žejno podelila tudi priznanje JSKD OI Brežice in jim zaželela še več petja.

Ljudsko pesem imajo zares rade/i

Kot je v imenu pevk jubilantk dejala njihova 'gonilna sila' Antonija Zaniuk, imajo zares rade oz. radi (ker je v pevskem sestavu tudi moški) ljudsko pesem. »Ne damo se. Pojemo rade/i. Skušale/i bomo še peti, obljubimo pa nič, ker ne vemo, kaj dan prinaša,« je poudarila in se še posebej zahvalila Vesni Sever Borovnik, ki jih ves čas spremlja, spodbuja in jih tudi motivira pri marsikateri stvari. Slednja jim je čestitala ob 20-letnici z željo, da bi jim zdravje služilo ter bi še naprej peli in razveseljevali srca ljubiteljev ljudskega petja. Omenila je še, da bodo odlomki s te prireditve predvajani na Radiu Ognjišče v oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te v ponedeljek, 1. julija, ob 21.00. Zaniuk se je zahvalila tudi članicam aktiva kmečkih žena iz KS Čatež ob Savi, ki na njihovih prireditvah venomer poskrbijo za postrežbo, in Katarini Slakonja za redno povezovanje njihovih dogodkov, tudi tokrat seveda ni bilo nič drugače.
DSC_2594

Nastopil je tudi MePZ KUD Anton Kreč Čatež ob Savi.


Na koncertu so nastopili še ljudski pevci Vaški fantje z Dol'n, ki imajo v srcih LP Žejno prav posebno mesto, saj so bili oni tisti, ki so jih prvi povabili v goste in to že nekaj mesecev po ustanovitvi, imajo pa še skupnega mentorja, MePZ Anton Kreč Čatež ob Savi z zborovodjo Juretom Juratovcem ter ljudski pevci Kapelski pubje, pri katerih so LP Žejno gostovale v prvem letu svojega delovanja, njihovo sodelovanje pa se je nadaljevalo tudi skozi naslednji dve desetletji. Njihov mentor je Miha Haler.

Pojejo zares ljudsko

Na jubilejnem dogodku so bili med obiskovalci tudi predsednik Sveta KS Čatež ob Savi Alojz Škrabl, predsednik ZKD Brežice Jože Denžič, sodelavka Radia Ognjišče Adrijana Gaberščik, ki je izpostavila, da LP Žejno pojejo zares po ljudsko in to je vrednota, ki jo je po njenem treba obdržati, kajti Slovenija je prepoznavna ravno po tem in nikjer v Evropi ni več tradicionalnega ljudskega petja, ker gre večinoma vse v zbore, ter Dragutin Križanić, čigar pesem je zapel tudi čateški pevski zbor. Po zaključni pesmi En hribček bom kupil, ki so jo skupaj s pevkami zapeli vsi v dvorani, so se obiskovalci in nastopajoči še nekaj časa zadržali pred domom krajanov ob manjši pogostitvi in prijetnem druženju.R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

19.05.2020 | Oglas

Trampolini

24.11.2021 | Redakcija

Ribe so del zdrave prehrane