Časopis za pokrajino Posavje
14.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Luč sveta je ugledal film Konoplja osvobaja

Objavljeno: Petek, 21.04.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
01_Foto iz filma KONOPLJA OSVOBAJA

Janko Pirc v filmu Konoplja osvobaja ...

V četrtek so v Kinu Brežice (dvorani Doma kulture Brežice) premierno predvajali film Konoplja osvobaja, ki je s humorjem prežet dokumentarni esej o aktivistih iz Slovenije in tujine, ki so svoje življenje posvetili legalizaciji konoplje. Glavni protagonist filma je Janko Pirc, lastnik trgovine Konoplja osvobaja v Brežicah, sicer doma v Mrzlavi vasi.

Rdeča nit filma je zgodba Janka Pirca

Okoli njegove življenjske zgodbe se tudi vrti rdeča nit filma. Po obsodbi zaradi vzgoje in uporabe osmih sadik konoplje, s katerimi je želel pomagati bolnemu sinu in ženi, je Pirc leta 2016 prvi v Sloveniji dosegel oprostilno sodbo na vrhovnem sodišču. Film ob pripovedi črnogorskega glasbenika in rock’n’roll filozofa Ramba Amadeusa s humorno distanco opisuje, kako v bliskovito razvijajočo se industrijo konoplje vstopajo politika, farmacija in kapital – kljub nasprotovanju medicine, ki ima konopljo še vedno za mamilo.
premiera-filma-konoplja-osvobaja (37)

... in v krajšem pogovoru z ustvarjalci po predvajanem filmu; levo scenarist in režiser Miha Čelar


Po ogledu 81 minut dolgega filma, v katerem so prikazani tudi primeri pozitivnih učinkov konoplje pri zdravljenju otrok z epilepsijo, je moderator Boštjan Klun opravil še krajši pogovor z nekaterimi glavnimi ustvarjalci in protagonisti filma, kot so scenarist in režiser Miha Čelar, Janko Pirc, Miloš Simić, predsednik srbskega nevladnega združenja za legalizacijo konoplje IRKA, direktor fotografije Miha Tozon, snemalec tona Vincent Laurence, bivša poslanka Violeta Tomić in makedonski koproducent Vladimir Stojčevski. Na oder so bili poklicani tudi Pirčev sin Don, partnerka Arijana Delagić, asistentka režije Kristina Matičič, makedonski koproducent Goran Stojilković, vodja področja filmske produkcije pri Slovenskem filmskem centru Lidija Zajec, Miha Vuk, ki je poskrbel za posnetke z dronom, Vukašin Krstić iz združenja IRKA in Tina Janežič, klovnesa rdečih noskov v UKC Ljubljana.
premiera-filma-konoplja-osvobaja (40)

Bivša poslanka Violeta Tomić


»Vsi se nadejamo, da bomo od danes naprej o konoplji lahko govorili kot o zdravilu, drugače, kot smo bili morda vajeni, predvsem pa da bomo o njej govorili o nečemu, česar se absolutno ne gre bati,« je pogovor začel Boštjan Klun. Režiser Čelar je dejal, da je film nastajal kar dobra tri leta, glavni razlog je bil seveda covid. »Pred njim se mi je zdelo, da bo konoplja ena pomembna stvar za družbo, potem je prišel covid in so bila pomembna cepiva, zdaj pa se mi zdi, da ko se razmere umirjajo, konoplja spet stopa v ospredje,« je izjavil in dodal, da na konopljo gleda bolj s sociološkega vidika, saj meni, da je ta rastlina postala »simbol civilne družbe zaradi vsega aktivizma, ki traja že več desetletij, podobno kot čista pitna voda in zrak«. Dodal je, da so prav po zaslugi aktivistov, ki so vrnili konopljo v družbo, zdaj konopljini izdelki zaželeni, trg jih hoče, pri čemer na stranska vrata že vstopa kapital – farmacija. »Konoplja vse bolj postaja simbol civilne družbe in pravice posameznika, da si sam pridela zdravilo ali rekreativno mamilo. Farmacija in kapital pa jo, ko bo končno ’legalna’, nameravata v dragih rastlinjakih vzgajati za profit,« je mnenje režiserja, ki verjame, da si konoplja zasluži določen razmislek in se vsak tudi opredeli do nje, zato upa, da bo film vsaj malo pripomogel k temu.

Pirc: Konoplja je legalna
premiera-filma-konoplja-osvobaja (13)

Dvorana je bila na premieri filma kar lepo zapolnjena.


Po Pirčevih besedah mora konoplja dobiti mesto, ki ji pripada, saj je del narave. Izrazil je upanje, da se Čelarjeve besede glede kapitala ne bodo uresničile, rekoč: »Upam, da ne bo na koncu kapital oz. farmacija tista, ki bo diktirala, kaj, kako in koliko lahko ljudje jemljejo oz. uživajo.« Podaril je tudi, da je konoplja legalna. Po njegovem je najbolj pomembno, da se ljudje začnejo izobraževati in sprejemati znanje od zunaj, le tako se bodo zadeve lahko spremenile. »Zavedati se moramo, da smo del narave, ki je definitivno podvržen korporaciji, ki v resnici nima nič z nami, ljudmi, se pravi ves kapital, ki ga mi ustvarjamo, gre nekam drugam,« je poudaril in dodal, da je od tega, ali bo prišlo do sprememb, odvisno predvsem od ljudi. Pirc ima željo, da bi bilo takšnih trgovin, kot je njegova, še veliko. »Želel bi si, da bi se glede na zelo slabo zdravstveno stanje družbe situacija spremenila ter da bi se ljudje začeli zavedati sebe, narave in bi se začeli sami zdraviti, ne pa da čakajo kapital oz. farmacijo, ki jim deli samo bonbončke, čeprav nimam nič proti farmaciji in zdravnikom,« je izpostavil.

Tomić, ki se je kot poslanka Levice s predlogi za legalizacijo konoplje ukvarjala vseh osem let, kar je bila v Državnem zboru, je poudarila, da je konoplja tema, ki postane aktualna in zanimiva vsakič pred volitvami, ker po njenih besedah določeni politiki vedo, da bodo na ta način pridobili politične točke. Že leta 2014 je vložila predlog zakona, da se omogoči uporabo konoplje v prehranske namene oz. legalizacijo vseh oblik konoplje, a so njeni predlogi na parlamentarnih odborih vedno padli. Upa, da se bo v parlamentu našel še kak tak kot ona in se bo še naprej boril za to.

Film si bo v teh dneh možno ogledati najprej v ljubljanskem Kinodvoru, nato pa še v drugih kinih po Sloveniji.

R. R., foto: R. R. in Astral film

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam