Časopis za pokrajino Posavje
27.03.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Mešani pevski zbor Viva Brežice z artiškimi folkorniki stopil izven okvirja

Objavljeno: Sreda, 06.10.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
mepz_viva_koncert_izven_okvirja (102)

Člani MePZ Viva Brežice so že drugič združili moči s folklorniki KUD Oton Župančič Artiče, tokrat s koncertom Izven okvirja.

Večer prve oktobrske sobote je minil v znamenju že 28. letnega koncerta Mešanega pevskega zbora Viva Brežice, ki je pripravil zborovsko-plesno doživetje v sodelovanju s Folklorno skupino KUD Oton Župančič Artiče. Koncert Izven okvirja je upravičil svoje poimenovanje – na grajskem dvorišču v Brežicah se je odvilo nekaj svežega, nekoliko drugačnega, lahko bi rekli, da preprosto izven okvirja.

mepz_viva_koncert_izven_okvirja (83)

Mladi skladatelji, ki so se predstavili z novitetami

Kot je uvodoma predstavil povezovalec večera Amir Tokić, sicer tudi član MePZ Viva, so s tokratnim koncertom stopili na polje mističnega, neznanega, tudi tabuiziranega, na polje božanskosti naših prednikov. Izjemno ponosni so, da so prve tri odpete skladbe plod dela mladih skladateljev Klare Mlakar, Mateja Kastelica in Krištofa Strnada, ki šele stopajo po poti velikih skladateljev, a so že na samem začetku stopili v velike čevlje in zanje je omejitev le še nebo. V čudoviti glasbeno-plesni večer so številne poslušalce, ki so se zbrali pod novim "paviljonom", popeljale tri izjemne ženske – Pramati Luna, Morana in Vesna. Gre za novitete oz. prve izvedbe, pod katere so se podpisali prej omenjeni trije skladatelji. Klara je ustvarila skladbo Pramati Luna, Matej skladbo Morana, Krištof pa skladbo Vesna; boginja pomladi. Glasbeno spremljavo na različnih ljudskih glasbilih so prispevali skladatelji sami, plesno kuliso so v črno-beli preobleki, ki simbolizira boj med dobrim in zlim, med svetlobo in temo, nebeškim in tuzemskim, mojstrsko postavili odlični folklorniki KUD Oton Župančič Artiče, odrsko postavitev pa je prispevala Anja Cizel. "S koncertom Izven okvirja vsi nastopajoči stopamo izven okvirjev svojega ustvarjanja, a vendarle upoštevajoč zakonitosti zborovske glasbe in folklornega plesa, kar dela ta večer unikaten in je dokaz neskončnih možnosti poustvarjanja," je še dejal Tokić.
mepz_viva_koncert_izven_okvirja (59)

V drugem delu koncerta so se vrnili v bolj tradicionalne vode.


Pred dvema letoma so 'viveki' prvič sodelovali z artiškimi folklorniki, in sicer so jih povabili v Artiče na svoj letni koncert, ki so ga naslovili Za v okvir. Sodelovanje je tako kar samo klicalo po nadaljevanju, le da so tokrat stopili – izven okvirja. Po odmoru so se v drugem delu koncerta vrnili v nekoliko bolj tradicionalne vode – folklorniki s koreografijo Lani sem se ženil, ki jo je pod umetniškim vodstvom Gregorja Tuljaka oblikoval Brane Šmid, člani Vive pa s sklopom ljudskih pesmi v priredbah odličnih slovenskih skladateljev.

Ob koncu je zbrane nagovoril župan Ivan Molan, ki je pohvalil po njegovem izvrstno izvedbo koncerta in poudaril, da tako velik obisk – na grajskem dvorišču je bilo prek 200 obiskovalcev – daje upanje, da se bo življenje počasi spet znormaliziralo in bo takšno, kot smo ga poznali pred korono, čeprav še vedno ob upoštevanju določenih ukrepov. Ob tej priložnosti je predsednica sveta JSKD OI Brežice Diana Kosar podelila tri jubilejne Gallusove značke, ki bi jih sicer morali dobiti že lanskega oktobra, a jih zaradi že znanih razlogov niso mogli. Bronasti Gallusovi znački sta prejela Lara Planinc in Krištof Strnad, srebrno Gallusovo značko pa si je prislužila Kaja Rožman. Predsednica KD MePZ Viva Brežice Ana Špiler je povedala, da se pevke in pevci niso ustrašili novega projekta, ki so ga naslovili Izven okvirja ter ga soustvarili s tremi mladimi skladatelji Klaro, Matejem in Krištofom, godalci Kristianom Ilićem, Klavdijo Novšak in Luko Dukarićem, odlično poznavalko folklornih plesov Anjo in njihovimi gosti folklorniki iz Artič. "Seveda pa tudi brez naše 'pramatere' Simone (zborovodkinje Rožman Strnad, op. p.) v zavetju prečudovitega grajskega dvorišča tega ne bi izpeljali. Vsak izmed vas in nas je prispeval svoj kamenček v mozaik, ki je na koncu zvenel veličastno in predvsem pokazal, kam sežejo meje ustvarjalnosti. Meja ni. Meja je le nebo," je izjavila in se zahvalila vsem naštetim, ki so sodelovali na koncertu. Nastopajočim pa je čisto na koncu nekaj besed namenil tudi glasbeni pedagog in poznavalec zborovske glasbe Mitja Gobec, ki je bil med občinstvom.

R. R.

#povezujemoposavje

« Nazaj na seznam
»