Časopis za pokrajino Posavje
13.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na ogled Spiralno potovanje Rajka Požarja

Objavljeno: Petek, 17.01.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
rajko pozar - razstava jskd krsko (3)

Razstavljavec Rajko Požar, vodja JSKD Tinka Vukič in podžupan Silvo Krošelj ob odprtju razstave

Na Območni izpostavi Krško Javnega sklada za kulturne dejavnosti so s sinoči pod večer v krški Dvorani v parku odprto slikarsko razstavo Spiralno potovanje Rajka Požarja hkrati odprli tudi letošnji razstavni program, ki bo, kot je povedala vodja sklada Tinka Vukič, obsegal skupno 12 slikarskih, fotografskih in kiparskih razstav društev in ustvarjalcev iz lokalnega prostora.

Četudi nam je bil do otvoritve razstave Spiralno potovanje 40-letni slikar samouk Rajko Požar, ki živi in ustvarja v Župelevcu, povsem neznan ustvarjalec, so bila njegova platna razobešena že po več razstaviščih po svetu: v Pragi, Hong Kongu, Amsterdamu, Indiji, dvakrat na Filipinih, na Hrvaškem, Moskvi, čez nekaj dni bo razstavljal tudi v Londonu in v mesecu marcu ponovno v Hong Kongu. Njegove slike so objavljene v več umetniških revijah in katalogih, v minulem letu pa je s svojim likovnim delom osvojil odlično tretje mesto med 352 sodelujočimi umetniki iz 30 držav na 2. Art Expo v Ljubljani. Ni član nobenega lokalnega likovnega društva, temveč je prek slikarskega ustvarjanja član skupine Atelje Art Murn International iz Ljubljane, ki prevzema tudi organizacijo skupinskih razstav z namenom, da pomaga različnim ustvarjalcem pri njihovih predstavitvah tako v Sloveniji kot na mednarodnih tleh, poleg razstavljanja del ustvarjalcev pa med drugim v umetniškem ateljeju skrbijo za hrambo njihovih del ter tudi za njihovo prodajo.

rajko pozar - razstava jskd krsko (17)

S čudovitimi zvoki, ki jih je izvabljala iz harfe, je obiskovalce v spremljajočem programu navdušila Celjanka Veronika Tadina, ki poučuje na GŠ Krško.

Kot nam je povedal Rajko Požar v uvodu enomesečnega gostovanja v Krškem, razstava bo namreč na ogled do 18. februarja, je začel ustvarjati pri 18 letih preko poslikave starega pohištva, pred tremi leti pa ga je moč barv pritegnila v tolikšni meri, da je svoja hotenja in navdihe začel prenašati tudi na platna. V relativno kratkem obdobju je ustvaril prek 60 slik v tehniki akril, kolaž tehniki in mešanih tehnikah, s katerimi, kot sami pravi, eksperimentira. »Želim dokazati, da se da z vztrajnostjo, vero, ljubeznijo do dela in sočloveka daleč priti. Moj glavni motiv je duhovna spirala. Rad potujem, leta 2017 sem bil prvič na Filipinih in tamkaj navezal več iskrenih prijateljstev. Lani sem potovanje na Filipine ponovil in prišel do spoznanja, da so ljudje ne glede na okolje, jezik in barvo kože po srcu, čustvih, ljubezni, po tem, kar je najpomembneje v življenju, po vsem svetu enaki. In duhovna spirala je tista, ki nas objema v vesolju, skozi katero se pretaka energija, sporočila, modrost, ustvarjalnost,« nam je še povedal Požar, ki je sicer kot nabavni referent zaposlen v družbi TPV, a se v bodočnosti namerava posvetiti slikarstvu kot samostojni umetnik.

Poleg Tinke Vukič je lepemu številu zbranih obiskovalcev podrobneje Požarjevo likovno govorico predstavila filozofinja in sociologinja Klavdija Žitnik. Razstavo je odprl krški podžupan Silvo Krošelj, s skladbami jo je popestrila harfistka Veronika Tadina, za pogostitev obiskovalcev ob ogledu slikarskih platen in druženju pa so tradicionalno poskrbele članice Aktiva kmečkih žena Sremič.

B. M.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte