Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Prevorju je izzvenel večer ob citrah

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Na Prevorju je izzvenel večer ob citrah Citram radi rečemo tudi milozvočni inštrument. Razloga nam ni potrebno posebej pojasnjevati, če le znamo prisluhniti zvokom strun. Pravo poslastico ne le v zvočnem smislu, temveč tudi kot pestro umetniško izrazno vrednost tega zvočnega telesa je pripravila Jasmina Levičar s svojimi učenci minulo soboto v večnamenskem prostoru osnovne šole Prevorje.

Zvočno telo, ki boža ušesa

"Nekoč so bile citre doma skoraj v vsaki slovenski hiši. Zvečer, ko se je delo na kmetiji končalo in se je vsa družina zbrala za mizo, so zaigrale citre in zaslišalo se je petje," je med drugim povedala Jasmina Levičar, ki je skozi ves program predstavljala citre. Obiskovalci so lahko izvedeli mnogo novega, vse od zgradbe, razvoja in pojava citer na slovenskih tleh. Predstavila je več vrst citer, osredotočila pa se je ravno na koncertne, na katerih so se predstavili nastopajoči, ki so jih sicer razvili v 1.polovici 19. stoletja. Prav slednje sodijo med inštrumente, ki omogočajo največ različnih tonskih kombinacij. Kako dobro se njihovi zvoki zlijejo tudi z mnogimi drugimi inštrumenti, so se lahko obiskovalci prepričali ob nastopu številnih njenih učencev.

Citre dobivajo vse večjo veljavoMed najmlajšimi nastopajočimi velja omeniti komaj štiriletno Julijo Knez iz okolice Radeč, kateri sta se pridružila še brat Samo in sestra Tanja še z enimi citrami in kitaro. Nato so se zvrstili še Gašper Vidmar, Iris Šalamon, Eva Metelko, Nina Mikolič, Anja Drstvenšek in njena sestrica Klara. Učenca Zorana Koširja Nika Metelko in Timotej Jazbec, učenke Martine Prevejšek Tanja Žibert in Mateja Repovž  Lisec in učenci Osnovne šole Prevorje pod mentorstvom Štefke Planko, ki so med drugim zaigrali na nunalco. Nadarjenost nastopajočih se ni odražala le v igranju citer in drugih inštrumentov kitare, violine in flavte), temveč tudi s petjem. Levičarjeva pa je povabila na Prevorje enega izmed največjih mojstrov izdelovanja citer Jožeta Holcmana, ki je predstavil, kako citre sploh nastajajo. Naj še povemo, da je Levičarjeva, ki poučuje citre na glasbeni šoli Sevnica in Brežicah, na Prevorje pripeljala nekaj zelo perspektivnih in že zelo uveljavljenih mladih talentih na citrah. Kar nekaj njenih učencev je na regijskem tekmovanju priigralo zlato odličje, le ti pa so se tudi na državnem odlično odrezali in pristali na odličnem drugem mestu. Ena izmed njenih učenk Anja Drstvenšek je na državnem prejela že kar dve zlati in eno srebrno odličje. Prav s slednjo je na Večeru citer nastopila tudi sama Levičarjeva z znano Avsenikovo melodijo Cvetoči lokvanj. Več kot uro in pol trajajoči program je zaključil kvartet citer s poskočnimi ritmi Dovžanove Proti Logatcu. Jasmina Levičar se je zahvalila vsem nastopajočim, predvsem pa Kulturnemu društvu Prevorje za veliko oporo pri izvedbi prireditve, ki je izzvenel v sklopu Tedna vseživljenjskega učenja 2010. M. Rezec, foto: J. M.

« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte