Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na PU Novo mesto razstavlja Marija Kukovica

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Na PU Novo mesto razstavlja Marija Kukovica

Na Policijski upravi Novo mesto je bila včeraj odprta razstava likovnih del umetnice Marije Kukovica z naslovom »Barve, ujete na platno«. Ljubiteljska likovna ustvarjalka je pred upokojitvijo poučevala na OŠ Globoko zemljepis in zgodovino, za izpolnjevanje učne obveznosti pa tudi likovno vzgojo.

p>

Po upokojitvi leta 2002 se je vključila v Društvo likovnikov Brežice, v katerem tudi zelo  uspešno deluje  sekcija oblikovanje unikatne keramike. Preko društva je s slikami in keramičnimi izdelki sodelovala na številnih razstavah v domači občin, svoja dela pa je postavila na ogled tudi na razstavah na Ptuju (Mežanovi dnevi 2008),  v Zagorju ob Savi, kjer je prejela priznanje za osvojeno 3. mesto na natečaju »Kmečka hiša« leta 2009, njena slika pa je bila izbrana tudi za Regijsko likovno razstavo »Tekst v podobi« v letu 2012 v Krškem. Z razstavo »Barve, ujete na platno« poskuša ljubiteljska likovna ustvarjalka predstaviti svoj odnos do barv in njihovo učinkovitost v prostoru. Pri ustvarjanju uporablja akrilne barve. Večina razstavljenih slik so plod njenega dela zadnjih nekaj mesecev. Z abstraktnim slikanjem bi se rada oddaljila od realističnih krajin, šopkov in aktov, ki jih je v glavnem slikala doslej. Te je razstavljala lani na svoji prvi samostojni pregledni slikarski razstavi v Brežicah.

Andrej Zbašnik, pomočnik direktorja PU Novo mesto je v nagovoru ob otvoritvi povedal, da je danes ob vstopu v avlo vsakdanjo rutino prekinila silna energija čudovitih barv in oblik: »Pravijo, da je lepota v očeh opazovalca in je on tisti, ki ima zadnjo besedo pri tem, kaj je to, kar vidi. Že prvo srečanje z umetnico, gospo Kukovica, pa daje jasen odgovor na vprašanje, od kje izvira silna pozitivna energija, ki jo izžarevajo slike. Med številnimi umetniki, ki smo jih gostili, je bilo že kar nekaj upokojencev, kar nas še posebej veseli in misel na to, da nas tudi v tem življenjskem obdobju lahko čakajo povsem novi izzivi, nas navdaja z upanjem..« O delu avtorice je spregovorila tudi Vlatka Sumrek, članica likovnega društva Brežice, svoje spomine na učiteljico in razredničarko pa je gostom predstavil njen učenec v prvih štirih razredih osnovne šole, Roman Kržan, ki je do nedavnega odhoda v pokoj vodil novomeške kriminaliste. V kulturnem programu je nastopil brežiški policist, Klemen Vavričuk. Zapel in zaigral je tudi svojo prvo avtorsko pesem z naslovom »Le moja«. Odprtje razstave je povezovala Petra Soldat, prav tako s Policijske postaje Brežice. Razstava bo na ogled v prostorih PU Novo mesto mesec dni.

Vir: PU Novo mesto/B.M.

« Nazaj na seznam
»