Časopis za pokrajino Posavje
5.03.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nagrade in projekcije filmov Luksuz produkcije

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Nagrade in projekcije filmov Luksuz produkcije Dokumentarni film Martine Hudorovič "Čika" je na ZOOM.3 festivalu osnovnošolskih in srednješolskih avtorjev v Ljubljani prejel posebno priznanje. Žirija letošnjega festivala v sestavi režiser Damjan Kozole, gledališka in TV-igralka Alenka Tetičkovič, režiser in publicist Goran Vojnović ter član otroške žirije Jure Novak je o filmu zapisala: " Babica med peko kruha razkrije svoji vnukinji in hkrati nam gledalcem marsikatero misel o življenju nekoč in danes, o žalostni usodi in neusahljivem upanju ter seveda o večnih tegobah romskega življenja. Tako vsakdanje in tako pretresljivo."

Posebno priznanje je prejel tudi igrani film "Magic in the Family", ki so ga na lanskoletni delavnici enominutnega filma na Trški gori pri Krškem ustvarili Amadej Petan, Živa Divjak, Lina Troha in Jakob Adler.Dokumentarni filmi Martine Hudorovič; Martina in Jasna, Babica mi je povedala in Čika bodo v soboto, 4. aprila, ob 19. uri prikazani v Slovenskem etnografskem muzeju. Projekcija bo potekala v okviru 1. festivala romske kulture v Sloveniji - Romano Chon/Romski mesec, ki so ga skupaj pripravili SEM, ZULK, RAK in Agim Brizani.

Filmi Luksuz produkcije, ki so jih posneli mladi Romi oz. prikazujejo življenje Romov, bodo 7. aprila prikazani tudi na Veleposlaništvu RS v Franciji. Dogodek se umešča v Pariški teden romske kulture ob mednarodnem dnevu Romov, 8. aprila. Poleg slovenskega sodelujejo še Veleposlaništvo ZDA v Franciji, Mesto Pariz in francosko Ministrstvo za kulturo.

 

« Nazaj na seznam