Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Naj živijo citre in citrarji!

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Naj živijo citre in citrarji! ... je bil največkrat izrečen vzklik na jubilejnem koncertu Citrarskega orkestra Glasbene šole Brežice, ki ga je priredila pod naslovom »Naših 10 let « in je potekal v Viteški dvorani Posavskega muzeja. Ob tej priložnosti so izdali zgoščenko.

Glasbena šola Brežice je edina v Sloveniji, kjer med šestimi orkestri na šoli deluje tudi citrarski orkester. Pri razvoju orkestra gre posebna zahvala prof. Mateji Količ, njene pionirske korake pa uspešno že desetletje nadgrajuje dirigentka prof. Anita Veršec, s podporo, srcem in posluhom ravnatelja prof. Dragutina Križanića.

Ravnateljevo jubilejno sporočilo je med ostalim zvenelo:«...če v srcu pusti glasba sledi, je to pot do plemenitejšega odnosa med ljudmi, je pot, da človek postane človeku človek, kajti narod je prepoznaven po kulturi...«.

Župan Ivan Molan je v čestitki povzel dejstvo, da vsak koncert brežiške glasbene šole prinaša le radost in lepoto ter da bi bila dvorana vedno tako polna in polna glasbenega navdušenja.

Lepo glasbeno čestitko je orkestru daroval Citrarski orkester upokojencev iz Litije z željo, naj z ljubeznijo in veseljem igrajo še naprej; citrarji pa so se z zahvalo in priznanji zahvalili vsem, ki so jim na kakršen koli način pomagali do slavnostnega trenutka, zlasti prof. Aniti Veršec, ki se je zahvalila staršem, publiki in nenazadnje citrarjem, brez katerih orkestra ne bi bilo.

Bogat jubilejni program, ki ga je pripravila dirigentka, so oblikovali gostujoči glasbeniki šole ter sopranistka Mihaela Komočar, Tomaž Plahutnik na citre ter Peter Napret na citrah in violini, Anja Urek je brala vezno besedilo Danice Avšič, ki je s citrarji - Matejo Avšič, Markom Banom, Alenko Iljaš, Tinko Budič, Ano Kranjc, Martino Baškovič, Bredo Slovenc in Natašo Pleteršnik - prejemnica priznanja za desetletno sodelovanje.N.Jenko S.

 

« Nazaj na seznam