Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nova nagrada za "Babico"

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Nova nagrada za Na 5. festivalu kratkega filma 600 v Ljubljani je film Luksuz produkcije »Babica (Čika)« osvojil nagrado strokovne žirije za najboljši dokumentarni film. Avtorica filma je sedemnajstletna Martina Hudorovič, ki je film posnela ob mentorski pomoči Dženi Rostohar. V filmu babica Martini med peko kruha razkrije svoje misli o življenju nekoč in danes, o žalostni usodi in neusahljivem upanju ter o večnih tegobah romskega življenja.

Film je pred kratkim že osvojil posebno priznanje na ZOOM.3 festivalu v Ljubljani, decembra pa je bila Martina s filmom povabljena na festival REJI v Parizu, ki je potekal ob zaključku Evropskega leta medkulturnega dialoga.

Martina je tudi ena od udeleženk projekta "Vključevanje Romov v javno življenje preko medijev", ki ga DZMP izvaja ob podpori Evropskega socialnega sklada in Ministrstva za kulturo. V sklopu tega se pridno udeležuje delavnic, v katerih pridobiva strokovna znanja s področja novinarstva, snemanja s kamero in računalniške montaže. V bodoče si namreč želi delati na področju medijev ter se tako pridružiti peščici Romov v Sloveniji, ki imajo možnost soustvarjati svojo medijsko podobo.

V sklopu projektov DZMP se Martina povezuje tudi z romskimi filmarji iz drugih držav. Skupaj s sodelavci Luksuz produkcije ter mladim filmskim ustvarjalcem s Kosova Samijem Mustafo (pred leti je s svojim kratkim filmom sodeloval na festivalu v Cannes-u), je prejšnji teden snemala dokumentarni film v Stes Maries de la mer v Franciji, kjer se tradicionalnega romanja vsako leto udeleži preko 10.000 Romov iz vse Evrope. Junija in julija se odpravljajo še na snemanje na Kosovo ter v Budimpešto, kjer bodo sodelovali s filmsko ustvarjalko Katalin Barsony. Ta potuje po svetu in za madžarsko televizijo snema dokumentarce o življenju Romov (http://www.mundiromani.com). Projekt čezmejnega kulturnega sodelovanja je podprla tudi Evropska kulturna fundacija iz Amsterdama, ki posebno pozornost namenja kulturni raznolikosti.

« Nazaj na seznam