Časopis za pokrajino Posavje
5.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Novi uspehi Martine Hudorovič

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Novi uspehi Martine Hudorovič Mlada režiserka Martina Hudorovič nadaljuje z nizanjem filmskih uspehov. Že večkrat nagrajeni dokumentarni film Babica je uvrščen v program The Human Rights Watch Film Festivala v New Yorku, njen kratki film Tikne Romnja (Mlade gospe) pa si je danes na festivalu mladinskega filma Videomanija v Ljubljani delil glavno nagrado. Na Festivalu romskega filma v Skopju je pred kratkim dobil tudi nagrado Zlato kolo, ki jo je zaradi odsotnosti avtorice prevzel slovenski veleposlanik Alain Brian Bergant.

V filmu, ki je nastal pod okriljem Luksuz produkcije DZMP iz Krškega, je prikazano vsakdanje življenje dveh najstnic ter njuni načrti za prihodnost. Film si je možno ogledati tudi na DVD-ju Skupaj na poti, ki ga je izdalo Društvo zaveznikov mehkega pristanka. Zbranih je 11 kratkih filmov, ki prikazujejo življenje Romov. Mladi avtorji so želeli preko filmov pomagati pri razumevanju njihove kulture in hkrati odpreti novo področje raziskave. DVD je še posebej primeren za šole in mladinske centre, kot pripomoček pri obravnavi tematike medkulturnega dialoga in vključevanja ranljivih družbenih skupin v družbo.

Za nastanek filmov je bilo zelo pomembno predhodno filmsko usposabljanje, v katerega so bili vključeni mladi Romi. DZMP je namreč s pomočjo Evropskega socialnega sklada in Ministrstva za kulturo izvedlo 16 mesečno usposabljanje na področju kulture v podporo zagotavljanju večjih zaposlitvenih možnosti na trgu dela, dvigu ravni usposobljenosti, kulturne ustvarjalnosti in kreativnosti ter krepitvi samozavesti in socialne vključenosti ranljivih družbenih skupin v širše družbeno okolje. V letošnjem letu so v DZMP pripravili nadgradnjo usposabljanja in še čakajo na rezultate razpisa. Med drugim želijo usposobiti mlade Rome, da se bodo dolgoročno lahko zaposlili kot TV novinarji oz. režiserji in s tem tudi sami (so)kreirali svojo medijsko podobo.

DVD Skupaj na poti bomo predstavili v četrtek, 20. maja, ob 11. uri v Knjižnici Sevnica, v okviru prireditev ob Tednu vseživljenskega učenja. Predstavitev organizira Zavod RS za zaposlovanje, OE Sevnica. Isti dan bo DVD predstavljen tudi na Kulturnem bazarju v Cankarjevem domu, ki ga organizirata Ministrstvo za kulturo in Ministrstvo za šolstvo.

T. Gomizelj

 

« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

20.05.2020 | Sporočilo

Skrb za telo in um v objemu narave

19.06.2019 | Redakcija

Olje nekoliko drugače