Časopis za pokrajino Posavje
13.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Odkrito z Ifigenijo Simonovič

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Odkrito z Ifigenijo Simonovič

Ob letošnjem zaključku projekta Posavci beremo skupaj, ki se je odvijal že četrto leto zapored, se je v torkovem večeru v Knjižnici Sevnica predstavila Ifigenija Zagoričnik Simonovič (njeno pravo ime je Eva Batič, a po poroki njene matere s pesnikom Francijem Zagoričnikom ji je očim spremenil ime in priimek) ter odkrito spregovorila o svojem življenju in umetniškem ustvarjanju.

V njenih osebnih spominih imata še vedno posebno mesto dva moška - njen mož Veseljko Simonovič in pisatelj Vitomil Zupan, s katerim je prijateljevala ves čas svojega študija na filozofski fakulteti kot študentka primerjalne književnosti in slavistike. "Stara sem bila 20, on pa 60. Videla sva se vsak dan," je dejala. Ko je bila stara 24 let, je ugotovila, da mora nekaj narediti zase - spakirala je kovčke in odšla za Veseljkom v London, kjer se je posvetila lončarstvu, saj, kot je dejala sama, "ko prideš v London, da si pesnik, nič ne pomeni, še to, da si slavist, nič ne pomeni", zato je pred vpisom na Višjo šolo za umetno oblikovanje v Londonu pospravljala celo stanovanja. Po moževi smrti se je vrnila v Ljubljano, vendar v Londonu še vedno preživi mesec dni v letu. Ob primerjavi življenja v Angliji in Sloveniji je menila, da je življenje v Sloveniji lepše in cenejše, a manj dinamično.

O svojih pesmih, ki jih je izdala že v več pesniških zbirkah, je dejala, da nastajajo v kateremkoli času in povsod - med vožnjo v avtu, v kavarni, na letalu ... V njenih pesmih se zrcali njena neposredna življenjska izpoved, čutnost in čustvenost, ki bralca ne pušča ravnodušnega.

Prijazen uvodni pozdrav pa je vsem zbranim  namenila direktorica sevniške knjižnice Anita Šiško. "Z današnjim dogodkom uradno tudi v naši knjižnici že četrto leto zaključujemo projekt, pri katerem uspešno sodelujemo vse tri posavske knjižnice: Knjižnica Brežice, Valvasorjeva knjižnica Krško in Knjižnica Sevnica. Letošnjo sezono smo kot vsako leto začeli 21. marca, na prvi pomladni dan, in končali 20. novembra, ko svoj dan praznujemo slovenske splošne knjižnice.

Osem mesecev ste bralke in bralci lahko prebirali 35 leposlovnih del domačih in tujih avtorjev. V naši knjižnici so bile knjige z letošnjega seznama izposojene kar 377-krat. Vsaj pet izpolnjenih kazalk je oddalo 27 bralk in bralcev in vsi ti prejmete oz. prejmejo knjižno nagrado. Letošnja nagrada je roman ISTANBUL turškega pisatelja in Nobelovega nagrajenca, Orhana Pamuka, " je dejala in dodala, da so si sodelujoči v omenjenem projektu največkrat izposodili knjigo Sedem minut čez polnoč, in sicer 21-krat. Sledita ji knjigi Proti vetru in Vila Amalia z 20 izposojami. Od slovenskih avtorjev je bila največkrat, 17-krat, izposojena knjiga Deseteronočje domačinke, pisateljice Helene Cestnik. Največkrat izposojena pesniška zbirka pa je bila zbirka Ifigenije Simonovič z naslovom Kasneje.

Zaključila pa je: "Tudi letos ste bralke in bralci dokazali, da naš trud ni zaman in nam zopet dali novega zagona za naslednje leto, ki bo prineslo nekaj sprememb. Ena od sprememb bo, da se bomo naslednje, peto leto, Posavci pri branju še bolj povezali med seboj, saj boste pri izboru knjig za seznam sodelovali vsi, ki ste na kazalke napisali knjižne predloge. Vaši predlogi bodo namreč sestavljali seznam za naslednje leto. Ampak to je samo ena od novosti ... Zato, drage bralke in bralci, hvala vam za vaše dosedanje zaupanje in sodelovanje, hkrati pa se lepo zahvaljujem tudi sodelavkam, knjižničarkam, ki ste tudi aktivno sodelovale pri projektu. Že danes ste lepo vabljeni k soustvarjanju naslednjega projekta Posavci beremo skupaj!"

S. R.

 

« Nazaj na seznam
»