Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pestre aktivnosti v Glasbeni šoli Radeče

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Pestre aktivnosti v Glasbeni šoli Radeče V Domu kulture v Radečah so učenci in učitelji Glasbene šole Radeče v sredo, 27.5., pripravili zaključni koncert učencev s podelitvijo priznanj »Zlata nota«. Priznanja so prejeli: Nejc Zahrastnik, Žan Bregar (učitelj Boštjan Župevc), Maša Jahn (učiteljica Maja Glavač), Živa Avsec in Špela Han (učiteljica Magda Klančišar). Ravnateljica Rosana Jakšič je učencem izrekla čestitke za uspešno opravljene sprejemne preizkuse na srednje glasbene šole, za udeležbo na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter prizadevno delo v vseh letih šolanja.

Nagrade so prejeli tudi ostali letošnji tekmovalci Jure Knez (učiteljica Neva Marn), Lara Kranjec Mihelič (učiteljica Maja Glavač) in Anuška Zakonjšek (učiteljica Nina Mole).

Revija zasavskih glasbenih šolV torek, 12.5., pa je Glasbena šola Radeče organizirala 6. revijo orkestrov zasavskih glasbenih šol (Litija, Zagorje, Trbovlje, Hrastnik, Radeče-Laško). Revijo so pripravili za radeške osnovnošolce in predšolske otroke v športni dvorani v Radečah. Nastopali so: harmonikarski orkester GŠ Trbovlje, harmonikarski orkester GŠ Radeče, orkester flavt GŠ Zagorje, godalni orkester GŠ Radeče in pihalni orkester GŠ Radeče.

Učenci osnovne šole in vrtca Radeče so tako lahko prisluhnili različnim inštrumentom in se morda tudi za katerega izmed njih navdušili, saj bo od 20. maja 2009 potekal vpis v GŠ Radeče. S takšnimi prireditvami na glasbeni šoli vzpodbujajo priljubljenost orkestrskih inštrumentov, saj se učenci po končanem šolanju vključujejo v različne amaterske in profesionalne glasbene skupine.

Klavirska delavnicaV soboto, 9.5., je strokovni aktiv učiteljev klavirja Glasbene šole Radeče pripravil klavirsko delavnico, ki jo je vodil Jakša Zlatar, profesor in koncertni pianist na Akademiji za glasbo v Ljubljani in Zagrebu ter avtor številnih strokovnih del klavirske literature. Delavnice so se udeležili učenci klavirskega oddelka GŠ Radeče in Podružnične GŠ Laško, njihovi učitelji ter starši. S pridobljenim znanjem so učenci svoje delo v GŠ nadgradili.

V uvodu je potekal razgovor z učitelji klavirja o problematiki pri učenju tega inštrumenta ter o delo na klavirskem tonu in interpretaciji. Sledile so odprte učen ure, tako da so lahko učenci in starši spremljali klavirsko igro in klavirski ton, njuno zahtevnost in estetiko glasbe. Delavnico so zaključili s koncertom klavirskega dua Nina Mole in Jakša Zlatar, ki sta izvedla dela F. Schuberta, C. Dubussyja in M. Ravela.

Rosana Jakšič

 

 

 

« Nazaj na seznam
»