Časopis za pokrajino Posavje
16.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Peti SLOFOLK že pred vrati - fotogalerija

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Peti SLOFOLK že pred vrati - fotogalerija

Kakor je sporočil umetniški vodja artiške folklorne skupine Zdravko Dušič, se je leto že obrnilo in pred vrati je že peti po vrsti Mednarodni folklorni festival SLOFOLK 2009. Folklorniki z Dolenjske in Posavja so v goste povabili folkloriste izven naših meja, gala koncert pa pripravljajo v Artičah. V prosvetnem domu bodo nastopili v soboto, 25. aprila 2009 ob 19. uri, že v dopoldanskem času ob 10. uri pa tradicionalno pred brežiško občinsko zgradbo.

Gostje letošnje folklorne prireditve:

Folklorna skupina CHEMLON, SlovaškaFolklorna skupina Chemlon iz slovaškega mesta Prešov je bila ustanovljena leta 1971. Danes skupina deluje v mestu Humenné v vzhodnem delu Slovaške. Skupino sestavljajo štiri sekcije: plesna in instrumentalna sekcija, moški pevski zbor in otroška folklorna skupina. Skupina je sodelovala na različnih festivalih v tujini (Ukrajina, Grčija, Madžarska, Bolgarija, Turčija, Češka, Srbija, Litva ...). Plesi, ki jih plešejo, so iz regij Šariš in Zemplín.

Folklorna skupina TRANDAFIR, MoldavijaFolklorna skupina Trandafir iz Moldavije je članica prestižnega svetovnega združenja CIOFF. Ustanovljena je bila leta 1995, njen vodja pa je Gabriel Gronic - eden izmed najboljših violinistov in instrumentalnih solistov v Moldaviji. Vrhunska skupina je nastopala že v številnih državah (Grčija, Italija, Nemčija, ZDA, Grčija ...).

Folklorna skupina ANI, ArmenijaFolklorna skupina Ani iz Armenije je bila ustanovljena 1997. Ves čas se je skupina intenzivno ukvarjala z nastopanjem in poustvarjanjem ljudskega izročila ter etnoloških posebnosti regije Shirak. Poleg ljudskih pesmi predstavljajo tudi ljudske plese, igre in običaje. Pri nastopih uporabljajo tipične armenske instrumente (dhol, tar, kamancha, oud, duduk, zurna, shvi). Skupina ima številne nastope po vsej Armenije, nastopali so na odrih bivše Sovjetske zveze in na številnih festivalih (Rusija, Ukrajina, Madžarska, Italija, Švica, Francija, Nemčija, Turčija, Sirija, Libanon, Irak).

Folklorna skupina BUNJEVAČKO KOLO SUBOTICA, SrbijaFolklorna skupina Bunjevačko kolo iz Subotice v Srbiji ima v svojih vrstah preko 360 članov in deluje v okviru Hrvaškega kulturnega centra. Osnovna naloga društva je skrb za tradicijo in običaje bunjevskih Hrvatov na severu Bačke v Srbiji. S folklorno skupino sodelujejo tudi glasbeniki, in sicer tamburaški orkester in orkester tradicionalnih ljudskih inštrumentov. Folklorniki plešejo plese iz Međimurja, Zagorja, Splita, Hercegovine, Vojvodine in celo madžarske ter ukrajinske plese.

Nekaj utrinkov z lanske prireditve - nastopajoči pred brežiško občinsko zgradbo.

 

 

« Nazaj na seznam