Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

POR/TRE/TI Društva likovnikov Brežice

Objavljeno: Torek, 13.11.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
1-DSC01433.
Člani društva likovnikov Brežice so v četrtek, 8. novembra, v avli Mladinskega centra povabili na odprtje razstave slikarske sekcije POR/TRE/TI.

1-DSC01427.
Po besedah predsednice društva Kristine Bevc se je v društvu, ob stalno prisotnem slikanju na platno, izkazal interes tudi za raziskovanje drugih likovnih tehnik. Lani so tako že obudili grafično tehniko linorez in z njim tudi nadaljevali. Z linorezom sta se oktobra v malem avditoriju Posavskega muzeja predstavili Mija Baškovč in Alenka Venišnik.

Letos pa so dodali še kolaž. »S tem preizkušanjem in raziskovanjem si namreč zagotovo pridobivamo nove uvide v tako bogat likovni svet, ob tem pa odkrivamo in osvajamo nove poti likovnega izražanja,« je dejala predsednica Bevčeva in še »da likovna dejavnost ni primerna le za starejše, sta nam s sodelovanjem na delavnici in razstavi kolaža potrdili tudi dve mlajši udeleženki Natalija Bevc in Špela Vučajnk«.

Barve in čopiče so za škarje in lepilo zamenjali še Mija Baškovč, Kristina Bevc, Marija Kukovica in Anton Zorko pod mentorstvom vsestranske Stanke Hrastelj (prejemnica Modre ptice, večkrat nagrajena pisateljica in pesnica). Na delavnici je vladala popolna tišina in popolna zatopljenost v delo.

Kolaž izhaja iz francoskega jezika »coller – lepiti«, kolaž je umetniško delo in tudi ime tehnike. Najpogosteje ga beseda označuje v vizualni umetnosti, narejene kot sestavljanka iz različnih materialov in oblik, ki oblikujejo povsem novo formo. Umetniški kolaž lahko vključuje izrezke iz časopisov, razne trakove, delčke barvnih ali ročno izdelanih papirjev, izseke in dele drugih umetniških del, fotografij ali le dele le-teh, ti so prilepljeni na papir ali kako drugo podlago, na katero je možno ta material kakor koli prilepiti. Kar so seveda ustvarjali in domislili omenjeni ustvarjalci v več detajlih. Kot je dejala, so bili pogumni in konkretni, ko so si izbrali ali Alojza Ihana, Otona Župančiča, Ivana Cankarja, Vlada Žabota, Frana Milčinskega, Svetlano Makarovič ali pač svojo mentorico. Skratka, zanimivo.

K razgibanosti in razmišljanju – tudi v plesni točki – so prispevale plesalke PD Imani pod vodstvom mentorice Sare Levičar.

N. J. S.
« Nazaj na seznam
»