Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavci beremo skupaj že deveto leto zapored

Objavljeno: Sreda, 20.03.2019    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Posavci beremo skupaj že deveto leto zapored

Andrej Blatnik in Samo Rugelj

V tretjem marčevskem torku je Valvasorjeva knjižnica Krško ob začetku devetega ciklusa bralnega programa Posavci beremo skupaj gostila Andreja Blatnika, pisatelja, urednika in univerzitetnega predavatelja, ki se je predstavil z zbirko kratkih zgodb Ugrizi, ter Sama Ruglja, pisca, skrbnika revije Bukla, glavnega urednika pri založbi Umco ter avtorja romanesknega prvenca Resnica ima tvoje oči.

Oba gosta se aktivno zanimata za stanje kulture branja in odnosa do knjig v Sloveniji in sta na tem področju izjemno kritični očesi. Predvsem jima ni vseeno. Z njima smo spregovorili o branju, slovenskih bralcih, založniškem trgu in elementih uredniškega dela, ki vplivajo na življenje knjige po izidu.
Posavci beremo skupaj že deveto leto zapored

Občinstvo na prireditvi

Andrej Blatnik je večer obogatil z branjem svojih kratkih zgodb iz zbirke Ugrizi, ki jo odlikujejo hudomušnost, pronicljivost, liričnost, ironija in iskrenost situacijskih miniatur, pretakajočih se pod površino vidnega in žuborečega življenja različnih posameznikov, nekaj besed pa je bilo namenjenih tudi romanu Sama Ruglja Resnica ima tvoje oči, ki je napisan izredno prepričljivo, napeto in premišljeno, obenem pa predstavlja povsem novo pisavo v polju slovenskega avtorstva. Knjige z aktualnega programa Posavcev so sil lahko obiskovalci večera izposodili že po samem dogodku, vse ostale bralce pa vabimo, da jih poiščejo na izpostavljenih prostorih v Valvasorjevi knjižnici Krško, Knjižnici Brežice in Knjižnici Sevnica. Naj knjige potujejo in razsvetljujejo.
 
Renata Vidic
Foto: Polona Brenčič
« Nazaj na seznam
»