Časopis za pokrajino Posavje
28.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavska potujoča knjižnica gre na pot

Objavljeno: Četrtek, 10.09.2020    Rubrika: KULTURA Sporočilo
bibliobus (3)

Posavski bibliobus (foto: R. R.)

V mesecu oktobru bo na pot prvič odpeljala Posavska potujoča knjižnica, s katero bodo občanom Posavja zagotovili kakovostno in stalno dostopnost do knjižničnega gradiva in knjižničnih storitev na oddaljenih območjih z manjšim številom prebivalcev.

V projektu sodelujejo Valvasorjeva knjžnica Krško, Knjižnica Brežice, Knjižnica Sevnica in Knjižnica Laško z enoto Radeče. Projekt nakupa vozila so finančno in vsebinsko podprli Ministrstvo za kulturo, Občina Krško, Občina Kostanjevica na Krki, Občina Brežice, Občina Sevnica in Občina Radeče v skupni vrednost 314.516 EUR (od tega Ministrstvo za kulturo 180.000, posavske občine so prispevale 134.516 EUR). Vse sodelujoče občine bodo tudi v nadaljevanju s finančno podporo omogočale delovanje Posavske potujoče knjižnice.
 
Povezale so se posavske občine in knjižnice

Pri nakupu bibliobusa za Posavje so se na področju knjižničarstva v Sloveniji prvič v tako velikem obsegu povezale občine in posavske knjižnice in s tem omogočile enake možnosti za dostop do knjižničnega gradiva, informacij in storitev vsem prebivalcem območja. Tako so poskrbeli za enakopravno vključevanje na področju izobraževanja, dostop do kulturnih dobrin, večjo informacijsko samostojnost in vsesplošno razgledanost. Z uvedbo Posavske potujoče knjižnice se bo tudi Posavje vpisalo na zemljevid Slovenije, kjer poleg stacionarnih knjižnic v urbanih okoljih v bolj oddaljene kraje pripelje tudi potujoča knjižnica.
 
Posavski bibliobus se bo ustavljal v 72 krajih. V večini krajev bo stal vsaj enkrat na mesec, v nekaterih krajih, predvsem tam, kjer so šole in vrtci in ni stacionarne knjižnice, se bo ustavljal na 14 dni. Skupaj bo v enem mesecu bibliobus stal na 87 postajališčih. Na svojo prvo pot se bo odpravil 5. oktobra 2020.
 
Posavski bibliobus, ki smo ga poimenovali Bralko, krasi poslikava, ki so jo izdelale arhitektke iz društva Prostor vmes. Prihod bibliobusa  na postajališče bo pospremila himna, ki jo je napisala in izvedla Nuška Drašček.
 
Začetek voženj v evropskem tednu mobilnosti

Uradno odprtje in uradni začetek voženj posavskega bibliobusa bodo zabeležili v evropskem tednu mobilnosti, in sicer se bo posavski Bralko predstavil v vseh petih občinah, zaključno odprtje pa bo potekalo v Krškem. 
  • Radeče, 21. 9. 2020, ob 10.00, na parkirišču nasproti občinske stavbe
  • Sevnica, 21. 9. 2020, ob 12.00, pred Osnovno šolo v Boštanju
  • Brežice, 22. 9. 2020, ob 10.00 pred Knjižnico Brežice
  • Kostanjevica na Krki, 22. 9. 2020, ob 12.00 pred Lamutovim salonom
  • Krško, 22. 9. 2020, ob 16.00 pred parkom pri Valvasorjevi knjižnici na Cesti krških žrtev 
bibliobus (18)

Notranjost potujoče knjižnice (foto: R. R.)

Direktorica Valvasorjeve knjižnice Krško Urška Lobnikar Paunović v imenu vseh sodelujočih knjižnic pravi: »Posavska potujoča knjžnica je zgodba, ki traja že od leta 2018. Skozi vse dogajanje v teh dveh letih se je ta zgodba pisala kot lepa misel z lepim koncem. Z odprtjem Posavske potujoče knjižnice se je zaključilo pomembno poglavje za knjižničarje, saj so v podjetju As Domžale izdelali prav takšno vozilo, kot smo ga želeli. Podjetje A1 je omogočilo, da je na vozilu več novih otroških in mladinskih knjig, kot bi jih bilo sicer, vse sodelujoče občine in knjižnice pa so poskrbele, da so police na bibliobusu zares polne.
In sedaj je končno prišel čas, ko bo vozilo na voljo uporabnikom. Pred knjižničarji in občinami je naloga, da to vozilo res pride v vsak načrtovan kraj, prebivalci celotnega Posavja pa naj s svojim obiskom in uporabo te knjižnice na kolesih pokažejo, da so te storitve res veseli. Potujoča knjižnica je tista dejavnost, s katero vsem prebivalcem nekega območja pokažemo, da nismo pozabili nanje in na kateri jih poleg dobre knjige, zanimivega prostora ali prijetne pravljične urice čaka tudi sproščen klepet. Povabljeni na Posavsko potujočo knjižnico.«


Vir: Valvasorjeva knjižnica Krško
 
« Nazaj na seznam