Časopis za pokrajino Posavje
6.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Postelja, ki pripoveduje erotične zgodbe

Objavljeno: Torek, 05.11.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSCN0499

(z leve) Mojca Grmek, Damjana Pečnik, Nataša Skušek, Darja Planinc

Drevi so v enoti Galerije Krško Kulturnega doma Krško postavili na ogled razstavo Postelja Ljubljančanke Nataše Skušek. Avtorica je vizualna umetnica, ki je po izobrazbi kiparka, vendar v svojem umetniškem ustvarjanju prehaja med različnimi mediji in praksami.

Pri svojem delu se osredotoča na raziskovanje temeljnih postavk kulturne paradigme zahodnega človeka, zlasti tistih, ki se navezujejo na reprodukcijo – to so razmerje med spoloma, erotiko, spolnostjo, materinstvom in podobnim – v okviru tega pa še posebej na problematiko, ki je povezano z možnostmi samouresničitve ženske skozi družbeno, kulturno in osebno realizacijo.

Kustosinja razstave Mojca Grmek je ob otvoritvi dejala, da je razstava pripravljena posebej za krški galerijski prostor in med drugim še dodala, da kot celota v osnovi govori o možnosti in nemožnosti intimnega razmerja. »V luči kratkih zgodb se celotna postavitev pokaže kot prostor, ki je pripravljen za neko spolno razmerje. Tu je postelja s čistimi belimi rjuhami in prijetnega vonja, preprosti pripomočki za očiščenje telesa in kozarec vina za očiščenje duha. Vendar je vse to samo fantazma. Ker se na prvi pogled prikazuje kot ljubezensko gnezdece, se v resnici izkaže za samsko stanovanje. Kar bi bilo lahko simbol tesne povezave dveh, je pravzaprav znamenje hrepeneče osamljenosti enega. Oseba, ki posteljo uporablja, torej v njej leži sama in sanjari o nekem razmerju, ki se ne more zgoditi,« je še povedala Grmekova. 

Direktorica Kulturnega doma Darja Planinc je dodala nekaj svojih razmišljanj, ki jih je povezala s postavljenim umetniškim delom. Razstavo, ki bo na ogled do 9. 2. 2020, pa je odprla predsednica Strokovnega sveta muzejskih enot Kulturnega doma Krško Damjana Pečnik.

M. H.
 
« Nazaj na seznam