Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Potovanje Zlatke Vučinić

Objavljeno: Torek, 09.08.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
dlb_zlatka_vucinic_razstava_potovanje (2)

Razstavljeni keramični izdelki Zlatke Vučinić

Vitrini trgovine La Tangerine v središču Brežic sta še nekje do konca avgusta zapolnjeni s keramičnimi izdelki Zlatke Vučinić, ki se predstavlja z razstavo Potovanje. Razstavljena dela so nastala pri raziskovanju keramičnih tehnik bucchero, obvara in ob uporabi različnih materialov pri izdelavi glazur, je ob tem dodala Vučinić, ki je tudi predsednica Društva likovnikov Brežice.

Potovanje, takšno ali drugačno, načrtovano ali spontano, dejansko, miselno ali virtualno, prinaša ljube ali neljube dogodke, presenečenja, veselje, žalost, dolgčas. Na koncu ostanejo spomini in drobne sledi.

Ob pričujoči razstavi je avtorica še zapisala: "Na prvi pogled se zdi, da veliko poti vodi do cilja. Morda si popotnik po tehtnem premisleku izbere pravo pot, morda jo najde naključno, morda pa sploh ne izbere pravega cilja. Potovanje, miselno ali stvarno, lahko vodi po vijugastih poteh, po bližnjicah, po vzponih v višine do padcev v globine. In ko se mu že zdi, da pot gladko teče, da je ujel srečno zvezdo za enega od njenih srebrnih rogljev, se le-ta izmuzne in ga zavrti, da se spet najde na začetku.

In tako se keramiku, ki preučuje teorijo in prakso, upošteva preverjene recepte in napotke, se spogleduje s knjigami in preskuša srečo, tudi včasih nasmehne sreča, izdelek je lep, izviren, enkraten; pa mu sreča obrne hrbet in kot goljufiva kača z repom pomete črepinje ... in le sledi potovanja ostanejo."

R. R., vir: DLB

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

10.04.2019 | Redakcija

Z nasmehom na obrazu

15.01.2022 | Oglas

Iz odpadka v zeleno energijo

27.05.2019 | Oglas

Kako hitro do specialista?