Časopis za pokrajino Posavje
5.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prešerno branje v Domu starejših občanov Krško

Objavljeno: Torek, 30.01.2018    Rubrika: KULTURA Sporočilo
P1080980
V sredo, 24. januarja, je Valvasorjeva knjižnica Krško v Domu starejših občanov Krško organizirala prireditev ob (lahko rečemo že jubilejnem) petem zaključku bralnega projekta Od Prešerna do Prešerna ali Beremo prešerno, ki ga krška knjižnica izvaja za stanovalce Doma v okviru bralno-pogovornih srečanj Knjižne zmenkarije.

Uvodoma sta zbrane nagovorila direktorica Doma starejših občanov Krško Ani Nuša Masnik in v imenu knjižnice bibliotekar Vilko Planinc, ki sta poudarila vlogo in pomen branja in druženja s knjigami skozi vsa življenjska obdobja ter stanovalcem zaželela veliko nadaljnjih bralnih užitkov in prijetnih druženj s knjigami in knjižnico.

P1080898
Po zaključnih prireditvah v preteklih letih, ko so stanovalce na potovanja v mladostna leta popeljale lutke lutkovne skupine Bukvica iz Valvasorjeve knjižnice Krško in sta jim o svojem delu spregovorila posavska literarna ustvarjalca Marija Hrvatin in Silvo Mavsar, je tokratna  prireditev potekala v duhu pripovedovanja ljudskih zgodb, saj sta bila gosta Katja Puntar iz Društva Fabularij in ljubiteljski zbiralec in zapisovalec zgodb Janko Gabrič, ki sta zbrane stanovalce nagovorila in razvedrila z izmišljenimi pravljičnimi in ljudskimi zgodbami, ki v svojem jedru vendarle skrivajo nekaj resničnega. Pripovedovanje so obogatili citrarski glasbeni vložki Gašperja Vidmarja, ki so vnašali lahkotnost, a hkrati krepili z zgodbami prebujena čustva.

Večje pozornosti na prireditvi so bile deležne stanovalke Lija Bačar, Angela Fric, Elica Krivec, Marija Kučič, Teodora Namestnik, Štefica Pirc in Eda Remih, ki so v letu 2017 od Prešerna do Prešerna, torej od 8. februarja do 3. decembra, uspešno zaključile bralni projekt. Prešerne bralke so v zahvalo za sodelovanje in v vzpodbudo za nadaljnje zahajanje na zmenke s knjigo in knjižnico prejele priznanja s simbolnimi nagradami.

Besedilo Urška Šoštar, fotografije Sabina Rabzelj
Valvasorjeva knjižnica Krško
« Nazaj na seznam