Časopis za pokrajino Posavje
22.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prizadevanja za ponovno delovanje folklorne skupine Anton Umek Okiški

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Prizadevanja za ponovno delovanje folklorne skupine Anton Umek Okiški V Boštanju je v letih 1980-1985 delovala Folklorna skupina Anton Umek Okiški in v letošnjem letu je zaživela ideja, da bi omenjena skupina začela s ponovnim delovanjem. Včerajšnjega pogovora o ustanovitvi folklorna skupine, ki bi s petjem in plesom ohranjala slovensko ljudsko pesem, plese in običaje, so se udeležile predvsem predstavnice nežnejšega spola - med njimi so bile tudi nekdanje članice.

Peter Simončič, nekdanji aktivni član boštanjske folklorne skupine Anton Umek Okiški ter nekdanji podpredsednik Združenja folklornih skupin Slovenije in sedanji pobudnik za ponovno delovanje skupine, se rad spominja številnih nastopov in srečanj izpred mnogih let, ko je s folklorno skupino prepotoval skoraj celotno nekdanjo Jugoslavijo in tudi del Evrope.

Z etnologinjo dr. Marijo Makarovič, izvrstno poznavalko oblačilne kulture na Slovenskem, je pred začetkom delovanje folklorne skupine v Boštanju, sredi sedemdesetih let preteklega stoletja, izdelal seminarsko nalogo o oblačilih, ki so značilna za kraje pod Lisco in nato je boštanjska folklorna skupina v narodnih nošah Bele krajine, Prekmurja in Gorenjske zaplesala tudi tradicionalne plese izpod Lisce v izvirnih nošah, narejenih po posebnem naročilu in značilnih za naše kraje. Oblačila so danes skrbno shranjena in potrpežljivo čakajo, da jih ponovno oblečejo članice in člani folklorne skupine Anton Umek Okiški in tako obudijo spomin na tradicionalne slovenske ljudske plese ter pesmi.

Folklorno skupino bo vodila predsednica KUD Anton Umek Okiški Vesna Mlinarič, ki vabi k sodelovanju poleg plesalk tudi plesalce in glasbenike, ki igrajo na harmoniko, klarinet, violino ali lončeni bas. Vaje bodo potekale v manjši telovadnici OŠ Boštanj najverjetneje ob vikendih.

S.R.

« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte