Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prizori iz življenja na Štajbarskem turnu oživeli renesančni park

Objavljeno: Ponedeljek, 28.06.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
prizori iz srajbarskega turna - kd leskovec (16)
Pred dvema letoma so v Kulturnem društvu Leskovec pri Krškem kot partner pristopili k projektu "Od ribiča do graščaka", s katerim je Kmečka zadruga Krško kot nosilec projekta uspešno kandidirala na razpisu Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. V društvu so v sklopu navedenega projekta uspeli pridobiti sredstva za sofinanciranje nabave kostumov za uprizoritev štirih likov (grofa Antona Aleksandra Auersperga, grofico Marijo Attems Auersperg, kuharico in ribiča), ki nastopajo v petih različnih prizorih iz življenja na Šrajbarskem turnu iz sredine in druge polovice 19. stoletja.

DSC02091
Za vse prizore je tekste napisala in jih režirala Mirjana Marinčič, posamezne vloge grofa Antona Aleksandra Auersperga in njegove soproge Marije Rozalije, kuharico Nežo in ribiča Naceta pa upodablja več članov dramske sekcije (Rastislav Florjančič, Anton Bizjak, Vesna Šinko, Sonja Levičar, Mirica Olovec, Alenka Volčjak, Mirjana Marinčič, Boštjan Arh in Filip Černelč).

Zaradi epidemije se sicer projekt ni razvijal v tolikšni meri, kot je bilo predvideno, zato so le dvakrat odigrali dva prizora, 18. junija pa so v dogovoru s predsednikom KS Leskovec Jožetom Olovcem v parku pred Šrajbarskim turnom za zbrane obiskovalce odigrali vseh pet prizorov, naslovljenih: Kazinski ples, Zibelka in naslednik, Rib pa ni, Tak za večerjo in Obiski. 

V ta namen in za lepši izgled parka, v katerem je Prirodoslovno društvo Slovenije ob 50. obletnici smrti (1992) v Leskovcu rojenega botanika Alfonza Paulina (1853-1942) odkrilo spominsko ploščo, pa so v Krajevni skupnosti Leskovec pri Krškem organizirali čiščenje parka z obsekavanjem in sekanjem grmovja, košnjo in pospravljanjem ter odvozom raznovrstnega odpada iz parka, medtem ko je za čiščenje ostale okolice gradu poskrbelo Ministrstvo za kulturo. V začetku 19. stoletja je namreč posest Šrajbarskega turna merila skupno kar 3431 ha. Zelo urejeno posestvo je med drugim obsegalo grajsko poslopje z rastlinjakom, več kot hektar velik okrasni vrt in prav tolikšen sadovnjak, imeli so tudi svoj ribnik, ki je zavzemal prek hektar pvoršine, dve pristavi in že v 17. st. zasnovan renesančni angleški park.

B. M., vir: Sonja Levičar, foto: KD Leskovec in Anton Hruševar

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte