Časopis za pokrajino Posavje
14.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prvi Anin glasbeni večer s pihalnim kvintetom Slowind

Objavljeno: Torek, 23.06.2020    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
DSC07916
V petek, 19. 6., je v podružnični cerkvi sv. Ane v Leskovcu potekal letošnji prvi Anin glasbeni večer, na katerem se je predstavil mednarodno priznani pihalni kvintet Slowind, ki ga sestavljajo solisti orkestra Slovenske filharmonije.

Ansambel se ne ukvarja samo s standardnim repertoarjem za pihalni kvintet, temveč se posveča najrazličnejši komorni glasbi, pri tem pa sodeluje z mednarodno priznanimi izvajalci. Posebno aktiven je ansambel na področju sodobne in nove glasbe, zato je tudi reden gost najpomembnejših tovrstnih festivalov.
DSC09660

Med leti 1999 in 2018 je pripravil dvajset izdaj Festivala Slowind, v katerem je na svež in neposreden način predstavljal tudi slovenske kompozicijske dosežke in jih postavljal ob bok velikim mednarodnim delom. Na domačem prizorišču ansambel v zadnjih letih ohranja svojo dejavnost na področju slovenske in tuje sodobne glasbe in prireja glasbeni festival z naslovom Slowindova pomlad.

Za dosedanje delovanje je Slowind leta 1999 prejel Župančičevo nagrado, nagrado Prešernovega sklada leta 2003 ter Betettovo nagrado leta 2013.

Poslušalce tokratnega glasbenega večera je ansambel navdušil s štirimi slogovno raznovrstnimi skladbami. Uvodoma smo slišali priredbo dveh sonat Domenica Scarlattija v priredbi velikega romunskega pianista 20. stoletja, Dinuja Lipattija, posebno znanega tudi po interpretacijah Scarlattijevih del. Sledila je izvedba fantazija Adagio in Allegro v f-molu, K. 594, ki jo je Mozart skomponiral le leto pred svojo smrtjo. Gre za žalno glasbo, ki jo je veliki umetnik napisal ob smrti avstrijskega feldmaršala Laudona. Skladba je bila predvidena za izvedbo na posebnem mehaničnem instrumentu, tako imenovanem orgelskem avtomatu, ki spominja na lajno. Skladbo Obrisi in sence je prav za pihalni kvintet Slowind leta 2016 napisala Nina Šenk.

Gre za izrazito modernistično skladbo, je zahtevna za poslušanje zaradi tihih do najtišjih dinamičnih razponov v hitrih in hitrejših tempih ter občutljivih prehodih linije iz enega instrumenta v drugega.

Ansambel je koncert zaključil z izvedbo Male komorne glasbe, ki jo je leta 1922 skomponiral nemški skladatelj Paul Hindemith in po mnenju glasbenih poznavalcev sodi med največje stvaritve za pihalni kvintet 20. stoletja.

Dogodek je povezovala Mojca Pacek.
 
Mojca Pacek
Fotografije: Anton Hruševar
 
« Nazaj na seznam