Časopis za pokrajino Posavje
12.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prvi krški borci: Franc Preskar

Objavljeno: Ponedeljek, 02.12.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSCN0714

Uvodni del dogodka je potekal v pedagoškem prostoru Mestnega muzeja Krško.

V petek, 29. novembra, je v Mestnem muzeju Krško potekala dopolnitev stalne razstave Prvi krški borci, ki je bila namenjena Francu Preskarju.

DSCN0732

Dopolnitev stalne razstave Prvi krški borci je bila namenjena Francu Preskarju.

Številnim zbranim je uvodoma spregovorila direktorica Kulturnega doma Krško Darja Planinc, ki je med drugim dejala: »Narod brez zgodovinskega spomina je mrtev in nima prihodnosti. Vsake toliko se zdi, da se iz časov morije druge svetovne vojne nismo prav nič naučili. Naj bodo dogodki, kot je nocojšnji, namenjeni temu, da med seboj gradimo strpnost in sočutje. Naj nas razlike ne ločujejo, temveč povezujejo za skupno dobro, v taki družbi je dobro tudi vsakemu posamezniku.« Njegovo življenjsko pot je predstavila kustosinja Muzeja novejše zgodovine Slovenije in avtorica razstave Irena Fürst, ki je povedala, da se je Preskar rodil 2. oktobra 1916 v Krškem. V družini je bilo 13 otrok, živeli so skromno, oče je žgal apno in kopal pesek v kamnolomu. Mati je živela v Zagrebu in je otrokom prinašala darila. Franc je zaključil osnovno šolo v Krškem in dva razreda meščanske šole, nato pa se je učil za brivca in frizerja. Po končanem vojaškem roku, poslan je bil v kraljevo gardo v Beograd, je dobil zaposlitev v vojaški brivnici v Škofji Loki. Bil je napredno usmerjen, zato so mu dali odpoved. Ilegalno je odšel v Nemčijo, kjer ni ostal dolgo. Po vrnitvi se je priložnostno preživljal pri frizerskih mojstrih ter se družil z mladimi naprednimi krškimi fanti, ki jih je vodil Maks Strmecki. Franca je leta 1939 sprejel v Komunistično partijo. Po kapitulaciji Jugoslavije se je skupina družila vedno bolj organizirano. Nekateri Krčani so jih bili veseli, a posledice nemške okupacije in njihovega delovanja so bile za številne krške družine usodne. »Izgubili so svoje otroke, izgnani so bili v nemška delovna taborišča ali internirani v koncentracijska taborišča. Nekateri se iz njih niso nikoli vrnili, med njimi je bila tudi Marija Preskar,« je še povedala Fürstova in v nadaljevanju pojasnila, kakšna usoda je čakala Franca Preskarja in člane družine Preskar. »Nemcem ni bilo dovolj, da so nam ubili dva brata. Za njuno domoljubno dejanje je bila hudo kaznovana vsa naša družina,« je v spominih po besedah Fürstove zapisala Angelca Španovič, rojena Preskar. Nekaj dodatnih misli je podala dr. Helena Rožman in izpostavila, da so stalno razstavo o krški odporniški skupini tudi tokrat dopolnili s plaketo akademskega kiparja Vladimirja Štovička ter originalnim in reproduciranimi dokumenti, povezanimi s Preskarjem.

Pevsko točko je izvedla učenka Glasbene šole Krško Lori Gorenc, ki obiskuje 6. razred petja pri mentorici Mateji Arnež Volčanšek, na klavirju jo je spremljala Estera Cetin, pesem iz zbornika pa je zrecitirala Ana Breznikar. Razstavo je odprl podžupan krške občine Silvo Krošelj.

M. H.
 
« Nazaj na seznam