Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

"Spodnje perilo ven!"

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
V torek, 9. junija, ob 19. uri bodo v galerijskih prostorih gradu Podsreda odprli razstavo Irene Ine Čebular z naslovom "Spodnje perilo ven!" Irena Ina Čebular, rojena leta 1968 v Celju, je univerzitetna diplomirana inženirka kemije. Leta 2004 je magistrirala s področja tekstilstva na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani. Je ustanoviteljica zasebnega zavoda Inštitut za svobodo oblačenja Brestanica. Imela je že več samostojnih in skupinskih oblikovalskih predstavitev, kot kostumografka je sodelovala pri številnih predstavah in filmih, kot predavateljica pa sodeluje pri številnih predavanjih in krožkih.

Pričujoča razstava »Spodnje perilo ven!« je izbor najzanimivejših kosov njene bogate zbirke starinskega spodnjega perila, ki ga zbira od leta 2003. Naslov razstave ima vsaj dva pomena:

1. zbirko spodnjega perila pokažemo na razstavi, zložimo torej ven iz škatel

2. spodnje perilo se seli tudi v vrhnjo plast oblačil, pride ven, saj v krojih današnjih vrhnjih oblačil zlahka preberemo kroje, ki jih poznamo iz spodnjega perila.

Razstavo bo spremljal katalog, besedilo pa sta prispevali Ina Čebular in umetnostna zgodovinarka Alenka Černelič Krošelj, ki bo avtorico na otvoritvi tudi predstavila.

Dogodek bo popestrila Brencl banda.
« Nazaj na seznam