Časopis za pokrajino Posavje
13.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Radeško gledališko nagrado prejela skupina Sokoli

Objavljeno: Četrtek, 05.12.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Radeg 2019 (138)

Gledališke nagrade Radeg so se razveselili v otroški gledališki skupini Sokoli, ki jo vodi Tomaž Lavrinec.

Na ta veseli dan kulture je Gledališko društvo Radeče pripravilo v domačem kulturnem hramu dan odprtih vrat ter povabilo v goste Gledališče slepih in slabovidnih Nasmeh z Gorenjske. Gledališki predstavi Zmenki je sledila še podelitev gledališke nagrade – posebne skulpture, ki so jo poimenovali Radeg.

ZMENKI IN ZMEŠNJAVE

Radeg 2019 (78)

V komedijii Zmenki so nastopili slepi in slabovidni igralci, ki so svoje vloge odlično odigrali.

Gledališko predstavo Zmenki, ki jo je po literarni predlogi Aleša Bergerja režirala Mojca Lavrič, bi lahko imenovali tudi Komedija zmešnjav. Za na videz povsem vsakdanjimi zgodbami o lastnikih psov, ki vodijo svoje štirinožne prijatelje na sprehod v mestni park, so se skrivale življenjske krize, preizkušnje, ljubezenske romance ... Zgodba se je odvijala v parku z dvema klopema, drevesi in šotorom, v katerem je prebival brezdomec Engi s svojim psom Neronom. Engi, ki je ves čas predstave ostajal skrit v šotoru, je edini poznal vse ljubezenske težave, v katere so se zapletli računalničar Anton in učiteljica Mara, podjetnik Ambrož in piarovka Jana. Zgodbe bi ne bile nič posebnega, če bi ne bil podjetnik poročen z učiteljico, v katero se je zaljubil Anton, Jana pa je bila Ambroževa zavržena ljubica. Zaključek je nesrečen samo za rahločutnega in naivnega računalniškega programerja, ki s svojim psom Klasijem najde nov dom v šotoru brezdomca, saj ta najde novo srečo v Janinem objemu, zakonca Maro in Ambroža pa ponovno zbliža rojstvo otroka.

V vlogah osrednjih likov so se predstavili Luka Pavlin (Anton), Irena Temlin (Mara), Miha Jakopin (Ambrož) in Simona Jakopin (Jana), ki so svoje vloge odlično odigrali ter pokazali, da lahko s pomočjo ustrezne odrske postavitve nastopajo v gledaliških predstavah tudi slepi in slabovidni. V pomoč in oporo jim je bila Dada Strle, ki je bila šepetalka in asistentka režije ter v vlogi brezdomca Engija.

NAGRADA ZA PLODOVITO GLEDALIŠKO POT

Radeg 2019 (126)

Poseben del gledališke nagrade je bila karikatura Bojana Sumraka.

V zaključnem delu prireditve, ki jo je povezoval Klemen Nikolič s svojima hčerama, so podelili še letošnje najvišje priznanje za delo v gledališču. Skulpturo Radeg in karikaturo domačega umetnika Bojana Sumraka je prejela otroška gledališka skupina Sokoli, ki je tudi prejemnica srebrnega priznanja JSKD RS za avtorsko predstavo Mozaik. Z njo so mladi radeški gledališčniki nastopili v mesecu juniju na srečanju otroških gledaliških skupin Slovenije v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu. Skupina, ki jo vodi Tomaž Lavrinec, je bila ustanovljena v sezoni 2017/2018 in trenutno šteje 15 otrok, starih od 10 do 13 let.

Nagrado sta otroški gledališki skupini Sokoli in mentorju Tomažu Lavrincu podelila predsednica Gledališkega društva Radeče Saša Plevel in župan Tomaž Režun v prisotnosti ostalih skupin, ki delujejo v radeškem gledališču.

S. R.


 
« Nazaj na seznam
»