Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rajhenburške stevardese povzročile turbulenco

Objavljeno: Ponedeljek, 08.04.2024    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_1422

Utrinek s predstave Stevardese pristajajo - na sliki ena izmed treh stevardes s protagonistom Jacquesom

V soboto, 6. aprila, je v razprodani dvorani Doma Svobode Brestanica potekala premierna uprizoritev komedije z naslovom Stevardese pristajajo v izvedbi Teatra Rajhenburškega, ki je požela val navdušenja in bučen aplavz. Dan zatem je sledila še repriza.

V igri nastopajo: Matej Ulčnik (Jacques), Mojca Kranjec (Kelly), Kristina Virant Krmelj (Angelique), Zala Kranjec (Heidi), Klemen Knez (Victor), Martina Kocjan (Yvette) in Mojca Ulčnik (Mojca).

Umetniška svoboda pri priredbi

DSC_1637

Skupinska fotografija ob koncu odigrane premiere

Igro Stevardese pristajajo je napisal Marc Camoletti, priredila pa sta jo Margareta Marjetič in Matej Krmelj, ki je igro tudi režiral. Krmelj je za naš medij povedal, da je tokratna igra, ki jo je izbral za uprizoritev, predstavljala večji izziv zanj v režiserskem smislu, kot je sprva pričakoval. Izbral jo je med več igrami, zanjo se je odločil tudi zato, ker je bila malenkost krajša od ostalih iger. »Privlačijo me igre, pri katerih gre za t. i. komedijo zmešnjav, ker publika v njih zelo uživa,« je še poudaril in povedal, da so se za igro pripravljali pol leta, vaje so imeli dvakrat tedensko. Izpostavil je še, da je igra priredba, imena so drugačna, konec igre pa sestoji iz dodatka, ki ga originalna verzija nima. »Ker je bila ta igra že velikokrat uprizorjena, smo se odločili, da jo bomo za Teater Rajhenburški nekoliko priredili in si dovolili malo umetniške svobode,« je še dejal Krmelj.
DSC_1356

Za priredbo igre sta poskrbela Margareta Marjetič in režiser igre Matej Krmelj.Nepredvidljivi zapleti s tremi atraktivnimi stevardesami

Kot je bilo zapisano v programskem listu, je Jacques arhitekt, »ki mu samo ena ljubica ni dovolj, zato ima kar tri. Z izjemno časovno natančnostjo žonglira s prihodi in ljubezenskimi uricami s kar tremi atraktivnimi stevardesami. Američanka, Francozinja in Nemka letijo za različne družbe, zato ni nobene nevarnosti, da bi se kdaj srečale v njegovem stanovanju«. A vendar žongliranje s tremi stevardesami postaja vse bolj naporno, zgodba pa se več kot zaplete, ko v igro vstopi protagonistov prijatelj Victor in s tem nastane prava komedija zmešnjav, publiko pa do zadnjega presenečajo nepredvideni zapleti, razpleti in pristno odigrane ljubezenske dogodivščine.

Tehnična ekipa in sponzorji

Kot šepetalka se je odlično odrezala Karin Šimenko, v okviru tehnične ekipe so delovali Roman Pleterski, Domen Križan, Aleš Kožar in Stanko Kožuh. Za scenografijo so poskrbeli Matej Ulčnik, Klemen Knez ter Guni Fabjančič. Za kostumografijo je bila odgovorna Ina Čebular, za blagajno pa Anica Samec. Matej Krmelj je poskrbel za grafično oblikovanje.

Predstava je nastala v okviru Kulturnega društva Svoboda Brestanica ob podpori Mestne občine Krško in številnih sponzorjev – KS Brestanica, Tisk24.com, Lip Bled, Q Techna, Lisca, Mirttours, Grieshaber Logistik in KIMMY Sevšek.

Vabljeni k ogledu fotogalerije za več utrinkov s premiere.

A. K.
« Nazaj na seznam
»