Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstava brežiških likovnikov ob kulturnem prazniku

Objavljeno: Sreda, 08.02.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
dlb_razstava_le_cevlje_sodi_naj_kopitar (16)

Razstava DLB je na voljo za ogled v času delovnih ur PC Gasa.

Dan pred kulturnim praznikom so v Društvu likovnikov Brežice (DLB) odprli novo razstavo z naslovom Le čevlje sodi naj kopitar in na kateri se z deli predstavljajo tri članice DLB Kristina Bevc, Andreja Komočar in Alenka Venišnik.

Po navedbah predsednice društva Zlatke Vučinić razstava, ki je na ogled v PC Gasa oz. avli UE Brežice, ponuja na ogled dela članic grafične skupine DLB, ki so nastala pod mentorstvom likovne pedagoginje Alenke Venišnik, ki je razstavo tudi postavila. Slednja je njeno odprtje pospremila z besedami: »Živimo v času, ko nam umetnost dovoljuje vse ali skoraj vse. Predvsem pričakuje od avtorja vedno nove ideje, tehnike, likovne rešitve in aktualne zgodbe. Predvsem gre za nenehno raziskovanje tako z materiali, tehnikami in likovnimi prvinami, ki nam, glede na vsako najmanjšo spremembo, nudijo drugačen pogled. Pomemben je tudi odziv gledalca na likovno delo, njegovo likovno razumevanje in razumevanje vsebine. Pomembno je graditi in dopolnjevati svoj potencial, vedno raziskovati in nadgrajevati tisto, v kar verjamemo in smo suvereni v odnosu do drugih.«
dlb_razstava_le_cevlje_sodi_naj_kopitar (15)

Z leve: Kristina Bevc, Andreja Komočar, Zlatka Vučinić in Alenka Venišnik

Dodala je še, da se na razstavi predstavljajo tri članice DLB, ki so se od jeseni naprej ukvarjale z grafiko, jo nadgradile vsaka malo drugače in tako ustvarile vsaka svojo zgodbo. Vse tri so pri svojih delih izhajale iz linoreza. Odtise, ki so nastali v različnih barvah, je vsaka drugače nadgradila in jim dala svoj likovni pečat z risbo, kolažem, rekompozicijo, drugačnim formatom, monotipijo ali spreminjanjem kompozicije. Kot je Venišnik še navedla, je grafika zvrst slikarstva, ki nudi različne tehnike izdelave, znotraj le-teh pa neštete variante izražanja. »Ker je vsaka izbrala svoj pristop, svojo lastno likovno govorico, se pred nami odpirajo vedno novi pogledi in z njimi nove zgodbe. Pomeni, da smo obstoječi motiv razčlenile in ga ponovno sestavile v novo celoto, kompozicijo, torej smo eksperimentirale, raziskovale v barvnih kombinacijah, oblikah, kompoziciji, formatih, nenehno smo spreminjale obstoječi motiv, kar pomeni, da moramo pri ustvarjanju vedno narediti korak naprej, lahko tudi korak nazaj, samo na enem mestu ni dobro stati in biti zadovoljen sam s seboj,« je zaključila.

Vučinić je ob tej priložnosti dan pred kulturnim praznikom povedala še tole: »Kulturni dan, obletnica smrti dr. Franceta Prešerna, je dan in je praznik, ki ga nikakor ne bi smeli dati na hitro v košarico dobrin z drugimi dogodki. To je naš dan, vseh nas, ki ga je zaznamovala ne samo smrt človeka, ki nam je s svojimi verzi podaril svoje neiztrohnjeno srce, temveč tudi vsi njegovi predhodniki in vsi za njim, ki so utirali pot naši kulturi. S pojmom kultura mislimo v ožjem smislu na različne oblike umetniškega ustvarjanja, širše pa s kulturo razumemo vse človekove materialne in duhovne stvaritve, vrednote, moralno presojanje, pravila, umetnost, običaje, navade. Vse to in še več določa in oblikuje naše življenje, kako razmišljamo, presojamo, delujemo in bivamo. Vsi mi smo del kulture. Vsak s svojim zavedanjem in dejavnostjo prispeva svoj kamenček k zgradbi naše družbe. Kot društvo ljubiteljskih likovnikov poskušamo dodati naš prispevek tudi v umetniškem ustvarjanju. Naše delo nas veseli, gradi in povezuje. Stremimo za boljšim, lepšim, popolnejšim in izrazno močnejšim. Pri nas pa nas pri tem ne vodi nečimrnost, stremuštvo ali celo želja po slavi, temveč ljubezen do likovnega izražanja, strast, predanost, radovednost, ustvarjalnost, želja po raziskovanju in novem znanju. V vseh naših dnevih je košček našega jaza, v naših delih berete naše misli, pojmovanje sveta okoli nas, naša čustva, želje, strahove. Naše poslanstvo je likovno ustvarjanje, to so naši kamenčki, ki z ostalimi tvorijo celoto, našo družbo, kulturo. In vsak kamenček šteje.«

Za krajši plesni uvod sta pod mentorstvom Tjaše Oštir s hip hop točko poskrbeli članici PD Imani Larisa Putrih Šetinc in Julija Pavlič.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»