Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstava Hane Rostohar z naslovom »Potovanje duše«

Objavljeno: Petek, 14.06.2024    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_2820

Mlada umetnica Hana Rostohar se je v Valvasorjevi knjižnici Krško predstavila s svojimi slikarskimi deli.

V okviru tretjega poletnega večera v parku so v Valvasorjevi knjižnici Krško v sredo, 12. junija, odprli likovno razstavo mlade umetnice Hane Rostohar z naslovom »Potovanje duše«.

Kot je uvodoma povedala direktorica Valvasorjeve knjižnice Krško Urška Lobnikar Paunović, ob tokratni priložnosti knjižnica gosti »mlado umetnico, ki je svojo prvo samostojno likovno razstavo pripravila še kot osnovnošolka v okviru dogodkov ob 180-letnici praznovanja šolstva v Artičah. Že takrat je bilo med drugim rečeno, da imeti samostojno razstavo pri rosnih petnajstih letih ni nekaj vsakdanjega. Dobro leto kasneje lahko to nadarjeno umetnico pozdravimo tudi v krški knjižnici«.
DSC_2785

Sabina Košir je bila Hanina prva mentorica, ki je odkrila njeno nadarjenost in ji jo pomagala razvijati.Od lokalnih do mednarodnih likovnih natečajev

»Hana Rostohar je predstavnica mlajše generacije, ki je že v času osnovne šole sodelovala na mnogih lokalnih, regijskih in državnih natečajih; sprva s podporo svoje prve mentorice Sabine Košir in kot je dejala sama Hana – tudi s podporo celotnega takratnega šolskega kolektiva. Sedaj je kot dijakinja srednje šole v Novem mestu svoje sodelovanje na natečajih razširila tudi na mednarodno raven, saj s svojimi deli sodeluje tudi na mednarodnih likovnih natečajih,« je še dejala direktorica knjižnice.

Ko sodelovanje z mentorico pripelje do slikarskega razcveta

DSC_2829

Tia Valentinc (vokal) in Žiga Zakšek (kitara) sta poskrbela za prijeten glasbeni intermezzo.

Kot je povedala prva mentorica mlade in nadarjene Hane Rostohar Sabina Košir, je ob Hanin likovni svet »trčila« v njenem 6. razredu OŠ v Artičah; na začetku je bilo, tako Košir, med njima nekaj zanimivo neopredeljenega, nekaj, kar se težko pojasni le z nekaj besedami. »V Hani sem videla potencial, ki ga sama na začetku niti ni želela izraziti,« je poudarila mentorica in dodala, da je bila pri pouku predana risbi s svinčnikom, slikarstvo pa je ni zanimalo. »Kljub prigovarjanju, da naj poskusi združiti oboje, je vztrajala pri svojem; vztrajala pa sem tudi jaz,« še pove Košir. In tako je nekega lepega dne Hana v roke vzela čopič namesto risala, takrat pa se je tudi »neopredeljenost ob najinem tako imenovanem 'trku' sprostila. Hana je začela svoje filigransko podrobne risarske elemente združevati s slikarstvom – začela je ustvarjati s polnim zamahom,« je sklenila svoje misli njena prva mentorica Sabina Košir, ki je mladi umetnici zaželela, da se njeno potovanje vije med galaksijami sanj in idej v neskončnost.
DSC_2826

Hana Rostohar s sorodstvom, ki ji je izkazalo srčno podporo z udeležbo na odprtju njene slikarske razstave.Mlada umetnica o ljubezni do ustvarjanja

»Razstavljena dela so nastala v času, ko sem obiskovala OŠ v Artičah, predvsem v osmem in devetem razredu. Res je, da sem, odkar vem zase, sem ves čas risala, v glavnem portrete, na listke ali v zvezke, med poukom, doma, kjer koli sem prišla do kakšnega papirja, če sem le imela kakšen kuli pri roki. A to so bile risbe s svinčnikom ali kemikom, brez barv, če se je že pojavila barva, je bil to kvečjemu barvni flomaster,« pove Hana Rostohar in poudari, da se je nato odločila, da bo pričela uporabljati tudi barve, k čemur jo je vztrajno nagovarjala učiteljica Sabina Košir, ki jo je nato tudi prijavila na številne natečaje, razstave itd.
DSC_2742

Razstavljena slikarska dela so si obiskovalci z zanimanjem ogledali. Na sliki Avatarka z bisernim uhanom.Tako se je Hana med drugim udeležila natečajev, kot so: natečaj ob 100. obletnici Ele Peroci 2022, natečaj na temo nevarnosti petard in raket, sodelovala je na razpisu družbe Bags and More na temo znane slike s sodobnim elementom; »takrat sem tudi narisala Avatarko z bisernim uhanom«, še pove mlada umetnica, ki se je zahvalila mentorici za to, da jo je spodbudila h konkretnejšemu ustvarjanju, zahvala pa je šla tudi Valvasorjevi knjižnici Krško ter vsem, ki so si vzeli čas za obisk odprtja razstave.

Nežen vokal in kitara kot dopolnitev k barviti likovni razstavi

K vsem barvam, ki jih Hana Rostohar vešče uporablja pri slikarskem ustvarjanju, se je lepo pridal spremljevalni glasbeni program, za katerega sta poskrbela nadarjena Tia Valentinc (vokal) in Žiga Zakšek (kitara), ki sta se občinstvu predstavila s tremi skladbami (Tabu: Dotik, Nina Pušlar: Tople oči in Leonard Cohen: Hallelujah). Sicer pa sta mlada glasbenika, ki sama pišeta skladbe in nastopata samostojno, tudi člana Banda GŠ Krško pod vodstvom Mihe Koretiča.

Ko je bila razstava uradno odprta, je sledilo še druženje ob pogostitvi, ki so jo pripravile članice Aktiva kmečkih žena Sremič, mladi slikarki pa so s šopkom poleg direktorice knjižnice čestitali tudi člani Društva likovnikov Krško – OKO.

Odprtje razstave je del cikla dogodkov z imenom »Poletni večeri v parku«, ki se odvijajo v soorganizaciji JSKD OI Krško in Valvasorjeve knjižnice Krško ob podpori Mestne občine Krško.

A. K.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte